Blesk McQueen v životní velikosti na pražské výstavě Pixar – 30 let animace

Blesk McQueen v životní velikosti na pražské výstavě Pixar – 30 let animace
Pixar - 30 let animace | Niki Katsianiku
Pixar sehrál velkou roli ve vývoji animace, protože začal používat novou technologii – 3D počítačovou animaci, kterou si tým kreativců zkoušel nejprve na krátkých filmech (první byl André a včela v roce 1984), než se dopracoval k vytvoření prvního dílu Toy Story: Příběh hraček (1995). Lidé z Pixaru, respektive skupina lidí, ze které se později stal Pixar, se zasloužila o podobu animovaného filmu tak, jak ho známe dnes.
blesk-mcqueen-v-zivotni-velikosti-na-vystave-pixar-30-let-animace
Pixar - 30 let animace | Niki Katsianiku
Pokud se chce člověk dozvědět, jak náročné je vyrobit film pomocí 3D počítačové animace, dá mu výstava odpověď. Popisky u všech exponátů srozumitelně vysvětlují, jak tým kreativců postupuje od počátečního nápadu až po konečnou animaci. Mě například překvapilo, že herci nejdřív namlouvají dialogy a až potom přichází animátoři, kteří se snaží vytvořit mimiku a způsob chůze postavičky, tak, aby to co nejlépe vystihovalo náladu.
Celá jedna výstavní zeď je věnována historii studia od roku 1979, kdy se pozdější zakladatel Pixaru Ed Catmull dal dohromady s Georgem Lucasem. Časová osa směřuje až do roku 2018, kdy do kin vstoupil snímek Úžasňákovi 2 a ředitelem Pixar Animation Studios byl jmenován Pete Docter.
blesk-mcqueen-v-zivotni-velikosti-na-vystave-pixar-30-let-animace-7
Pixar - 30 let animace | Niki Katsianiku
Součástí expozice jsou také originální skici, na kterých návštěvníci uvidí historicky první vyobrazení hrdinů z oblíbených filmů (třeba Buráka nebo Sally z Aut). Pokochat se návštěvníci mohou i precizně vyrobenými maketami postav, které sloužily jako předlohy pro animaci. Mě ale nejvíc bavil iluzivní stroj Zoetrop, na němž ožívají modely kovbojky Jessie a Mimozemšťana z Toy Story: Příběhu hraček. Vypadá to, že Jessie hází lasem a Mimozemšťan mizí v černé díře, ale oni se ve skutečnosti ani nehnou; je kouzelné, jak se oči dají zmást.
blesk-mcqueen-v-zivotni-velikosti-na-vystave-pixar-30-let-animace-8
Pixar - 30 let animace | Niki Katsianiku
Pokud se na výstavu vydáte určitě se nezapomeňte podívat na velkoplošné kino Artscape, o tom víc prozrazovat nebudu, abych nezkazila překvapení; bylo to jako bych se dívala očima animátora. Dětem by se mohl líbit koutek s Dashem a panem Úžasňákem z filmu Úžasňákovi, protože si tam pomocí zrcadel vyzkouší, jak by vypadaly jako postavy z animáků. Určitě je také potěší nejrychlejší hrdina z Aut Blesk McQueen v "životní" velikosti, tyčící se hned u vchodu, anebo Mike Wazowski s Jamesem P. Sullivanem z Příšerek s.r.o., kteří netrpělivě čekají na to, až se s nimi někdo vyfotí. Organizátoři si pro dětské návštěvníky připravili též letáky s otázkami a úkoly, na které mohou odpovídat během prohlídky výstavy.
„Lidé jsou často překvapeni, že za vznikem filmu stojí tisícovky uměleckých děl, tedy různé kresby, malby nebo skici, případně i modely, které vznikly buď tradiční nebo digitální metodou. Je důležité si uvědomit, že v počítačové animaci nejsou k dispozici žádné rekvizity ani existující lokace, což znamená, že úplně všechno se musí navrhnout od základu,“ řekla o výstavě zástupkyně studia Pixar Maren Jonesa dodala, že by přehlídka mohla pomoci vychovat další generaci kreativců, vypravěčů a hledačů nových řešení a být tak pro lidi inspirací.
blesk-mcqueen-v-zivotni-velikosti-na-vystave-pixar-30-let-animace-10
Pixar - 30 let animace | Niki Katsianiku
Znáte pixarovské animáky?