Přehlížené pecky: Otec prasátek - netradiční vánoční film podle Terryho Pratchetta

Přehlížené pecky: Otec prasátek - netradiční vánoční film podle Terryho Pratchetta
Otec prasátek | BSkyB
O čem to je? Ve světě zvaném Zeměplocha nastává čas Svátků prasečí hlídky (obdoba Vánoc) a celá Zeměplocha čeká na Otce prasátek (obdoba Santa Clause). Ten ale z nevysvětlitelného důvodu zmizel, a pokud se brzo nenajde, bude to mít pro celou Zeměplochu naprosto fatální následky.
Otec prasátek
5 důvodů, proč Otce prasátek vidět:
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
1. Originalita. A začněme od základu a tím je příběh. Ten napsal (respektive předlohu) Terry Pratchett. Jeden z nejpopulárnějších spisovatelů fantasy své doby. Bez něho by byl film stěží poloviční. Každá scéna dokazuje jeho nespornou genialitou a schopnost vytvořit kouzelný a zároveň nezapomenutelný svět, jakým je Zeměplocha. A vsadím se, že něco takového jinde nenajdete. Příklad za všechny: Zeměplocha je placatá, kterou drží na svých zádech obří želva A’Tuin, plující vesmírem. Tak co?
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
2. Překlad. Tento bod je důležitý jen v případě, že budete sledovat film v dabingu (což silně doporučuji). A proč? Musím se ještě jednou vrátit k Terry Pratchettovi, který si na svých knihách dával dost záležet. A to jak ve své, tak i cizí řeči. Český překlad ho natolik uchvátil, že si nechal překladatele (Jan Kantůrek) povolat a zjistil, že neumí ani perfektně anglicky a vše dokázal jen se svojí vynalézavostí a slovníkem. Postavy jako Smrť nebo Časnačaj mluví za vše.
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
3. Postavy. To nás dovádí k dalšímu bodu a tím jsou zábavné postavy, kterých je knižní předloha doslova natřískaná. Takovou barvitou směsici na jednom místě jen těžko najdete a platí to i pro film. Každá postava je zcela jiná, svým způsobem zajímavá a hlavně naprosto nezapomenutelná. To vše doplněno skvělými herci a vydařenou režií.
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
4. Humor. Pratchett pocházel z Velké Británie a to se odrazilo jak na jeho stylu psaní, tak i na vtipech. Humor tedy tvoří převážně chytře napsané dialogy a situace, které jsou Británii známé. Proto tento důvod berte i jako varování, že pokud Vám není britský humor po chuti, filmu se raději vyhněte. Dost věrně se ho drží.
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
5. Tempo. Teď se prosím nelekněte a nehleďte na těch 190 minut přes zamračené obočí. Film je rozdělen na dvě části a každá má kolem 95 minut. Proto můžete první část využít jako zkoušku, zda je Zeměplocha pro Vás nebo se raději kouknout jinde. Tempo je naštěstí mistrně vyvážené, abyste se nenudili a zároveň se královsky bavili. Pevně věřím, že kdo s chutí dokouká první část, druhá ho nijak nezklame.
Otec prasátek
Otec prasátek | BSkyB
Otec Prasátek je jednou z nejzajímavějších netradičních pohádek, jaké kdy vznikly. Nádherně čarovný a komplexní svět, neotřelý příběh, skvělé postavy, jedinečný humor a mnoho dalšího na jednom místě. A pro koho film je? Hlavně pro lidi s velmi specifickým smyslem pro humor (Monthy Python a podobně) a s chutí objevit trochu jinačí druh zábavy. Plně chápu, že tenhle film nemusí sednout každému, ale Pratchettova knižní Zeměplocha je dostatečně známá na to, abyste v tomhle dávno měli jasno. Vánočních 90%.