Přehlížené pecky: Blok 99 - životní role Vince Vaughna v brutálním vězeňském dramatu

Přehlížené pecky: Blok 99 - životní role Vince Vaughna v brutálním vězeňském dramatu
Blok 99 | RLJ Entertainment
O čem to je? Bývalý boxer (Vince Vaughn) je vyhozen z práce a manželství mu moc neklape. Tak se rozhodne vrátit k dřívějšímu "povolání", kdy dělal kurýra drog (jde mu čistě o to, aby zabezpečil rodinu). Bohužel ho k jeho smůle při jedné akci chytí a je odsouzen k 7 letům vězení. Plánuje si odsedět vše podstatné a poté se vrátit ven. Jenže se to trochu zkomplikuje.

Trailer:

Blok 99

5 důvodů, proč Blok 99 vidět:

Vince Vaughn
Blok 99 | Febiofest
1) Vince Vaughn.Pokud si Vince spojujete hlavně s jeho rolemi v komediích (ať už těch lepších nebo podprůměrných), svým výkonem v Blok 99 vás bezpochyby mile překvapí. Už v první minutě filmu je jasné, že tohle chlapa byste naštvat opravdu nechtěli. Jenže scénář a Vince z něj dělají lidskou bytost a dávají mu motivaci. Vaughn za tuhle roli může být rád, něco podobného mu už zřejmě jiný film nedopřeje.
Blok 99
Blok 99 | RLJ Entertainment
2) Násilí. Režisér S. Craig Zehler si nebere servítky se zobrazením násilí. Jeho vězeňské bitky jsou opravdu brutální. Každý člověk, který se do ní dostane, neskočí dobře. Jsou chvílemi trochu přehnané, ale efektivní a většinu času působí realisticky. A není jich málo - Zehler totiž nechává většinou za Vaughna mluvit pěsti.
Blok 99
Blok 99 | RLJ Entertainment
3) Tempo. 132 minut může vypadat - vzhledem k tématu a žánru - téměř strašidelně. Jenže tempo je v případě Blok 99 opravdu zběsilé. Prostředí se mění rychle, dialogy nejsou extra dlouhé a vždy ve správný čas přijde nějaká bitka, která děj posune o dobrých 15 minut dopředu.
Blok 99
Blok 99 | RLJ Entertainment
4) Humor. I přes všechno násilí a bitky, které ve filmu jsou, si našli tvůrci prostor pro vtip. Ne takový, že se budete popadat za břicho, ale rozhodně vám dokáže vykouzlit úsměv na tváři (jako když někdo mrkne ve chvíli, kdy nemá a podobně). Občas je to spíše takový mrazivý úsměv, ale vždy je nějaká ta světlá chvilka v podobně drsné podívané vítaná.
Blok 99
Blok 99 | RLJ Entertainment
5) Styl. Film stylem připomene starý Grindhouse žánr. Postava neprochází žádnou výraznou proměnou, je kladen důraz na násilí a příběh je přímočarý. Jenže, ono to funguje a k celku to sedí. Tento styl je v dnešní době dost netypický, ale zrovna Zahler ho dokázal vytěžit na maximum.
Zahler je v dost nevděčné pozici, jeho filmy jsou chválené, ale kvůli špatnému marketingu vždy v kinech je prošumí a zaplatit se musí převážně z DVD a Blu-Ray. Zahlera to ale netrápí, protože díky malým rozpočtům si může dělat co chce a jak chce. Pokud máte pro podobný druh drsnější podívané slabost a Blok 99 jste neviděli, určitě to napravte. Zklamáni nebudete. 80%