Proč Společenstvo prstenu jednoduše neodlétlo do Mordoru na orlech? Byla by to kritická chyba?

Proč Společenstvo prstenu jednoduše neodlétlo do Mordoru na orlech? Byla by to kritická chyba?
Existuje nesmírně populární teorie, podle které čaroděj Gandalf opravdu plánoval pomoc orlů využít. Když byl zachráněn z Orthanku Velkým orlem Gwaihirem, neletěl hned do Roklinky, ale do Orlího hnízda, které se od Roklinky nachází relativně blízko, akorát na druhé straně Mlžných hor. Tam se Gandalf s orly domluvil, že k nim budoucí Společenstvo přivede, aby je následně mohli co nejrychleji přemístit do Mordoru.
Všechno šlapalo, jak mělo, ale posléze přišla Morie, ve které Gandalf spolu s Morgothovým balrogem spadli do propastných temnot. Jak známo, těsně před tím, než spadl, řekl známou větu svým parťákům ze Společenstva: "Fly, you fools." Což členové společenstva i diváci pochopili jako příkaz pro to, aby zdrhli. Nicméně podle této teorie měl Gandalf původně na mysli, aby vyhledali orly a odletěli na nich, přičemž se mu může vyčíst, že místo slov "you fools" mohl říct něco jako "to Mordor" nebo "on eagles".
proc-spolecenstvo-prstenu-jednoduse-neodletlo-do-mordoru-na-orlech
Nicméně i kdyby se podle oné teorie Společenstvo k orlům dostalo, jejich pomoc by byla riskantní. Kdo četl Silmarillion, tak ví, že orlové Středozemě nejsou jen nějakým přerostlým a krapet inteligentnějším ptactvem, ale pradávné a velice mocné bytosti, kterým vdechl život samotný Manwë, vůdce všech Valar. Jejich moc je téměř stejně velká jako ta, kterou vládnou Maiar, tedy postavy jako Sauron, Gandalf či Saruman. Zde právě přichází onen problém zlé moci Jednoho prstenu, tato moc se odráží i v moci samotného uživatele, ovšem kromě jeho tvůrce by eventuelně zkazil každého.
Jak víme, pravým pánem Prstenu byl vždy Sauron, ten jediný ho dokázal plně ovládat. Hobiti však patří mezi nejméně mocné bytosti Středozemě, tudíž Prsten je v jejich rukou mnohem bezpečnější, ovšem kdyby ho použil třeba takový Gandalf, který patří mezi Maiar, nebo Galadriel, jedna z nejstarších a nejmocnějších představitelek elfské rasy, byl by to už malér. Jak jsme ale mohli vidět, oba zmínění si ono riziko uvědomují a pokušení odolají. S orly by to ale mohl být problém, protože z jejich hnízda do Mordoru je to opravdu štramák cesty, tudíž není úplně jisté, zda by po tak dlouhou dobu byli schopni vábení Prstenu odolávat.
Řeč je samozřejmě o orlovi, který by nesl samotného Froda. Ano, představa, že by si nějaký orel chtěl nasadit Prsten na svůj dráp, je možná směšná, ale je nutné si uvědomit, že zlá moc Prstenu může svést opravdu kohokoliv, i třeba bytosti bez prstů. Jak již bylo řečeno, orlové nejsou žádná ořezávátka, ale opravdu mocné bytosti, které je neradno podceňovat. Taky je nutné podotknout, že Sauronovo vševidoucí oko by dost pravděpodobně stejně orly zpozorovalo těsně před Mordorem, přičemž by mohlo nasadit nazgúly, již se svými nestvůrnými létajícími dopravními prostředky, aby se s orly vypořádali, což by mohl onen „chytrý“ plán zkomplikovat.
Konečný důvod, proč Společenstvo nevyužilo pomoc orlů, je ve výsledku riziko jejich podlehnutí vábení zlé moci Prstenu. Ale kdo ví, třeba by ten plán fungoval, nicméně kdyby orlové v takové rychlosti vyřešili celý problém se Sauronem, připravili by nás o vynikající příběh, který Tolkien dal dohromady, takže člověk by vlastně měl být vděčný, že k tomu nakonec nedošlo.