Rodí se nové Barrandovské terasy. Kdo na ně bude jezdit?

Rodí se nové Barrandovské terasy. Kdo na ně bude jezdit?
Vjezd k legendárním Barrandovským terasám. Foto z roku 2007.
rodi-se-nove-barrandovske-terasy-kdo-na-ne-bude-jezdit-14
Návrh rekonstrukce od Kuba & Pilař architekti s.r.o.
Těžko. Na stavu budovy zapracoval zub času, komunistické znárodnění, restituenti Havlovi, státní instituce, ale i změna okolí. Strakonická ulice pod terasami spolu s automobilovo-tramvajovou cestou po levici proměnily vyhledávané místo víkendového dostaveníčka v akusticky nepříjemnou hůrku. Čemuž odpovídá i koncepce investora, řeckého podnikatele Michalise Dzikose, který vlastní památkově chráněný areál od roku 2001. A ještě letos začne s přestavbou. Venkovní terasy a otevřený prostor vezmou za své a jejich místo zastoupí hotelová budova. Její projekt navrhlo brněnské studio Kuba a Pilař architekti. Dobrou zprávou je, že investor zrekonstruuje restauraci a legendární vyhlídkovou věž, která byla kvůli havarijnímu stavu před lety uzavřena.
rodi-se-nove-barrandovske-terasy-kdo-na-ne-bude-jezdit-3
Pohled na hlavní věž teras z Trilobit baru. Foto z roku 2007.
Barrandovské terasy jsou stavbou významného podnikatele Václava M. Havla, kterou navrhl po vzoru americké restaurace Cliff House architekt Max Urban. Prvorepublikovou smetánkou hojně navštěvovaná lokalita hostila v době slávy přes 3 tisíce lidí. Lákala na vyhlídkovou věž, taneční parket, venkovní terasy, Trilobit bar a bazén, kam okolní skály brzy po poledni vrhaly stín.
rodi-se-nove-barrandovske-terasy-kdo-na-ne-bude-jezdit-13
Návrh rekonstrukce od Kuba & Pilař architekti s.r.o.
Bylo by fajn, kdyby na zrekonstruovaných Terasách vzniklo alespoň nějaké komorní muzeum/stálá expozice, upomínající na zlatou éru Barrandova a přilehlých teras. Troufám si však tvrdit, že se Terasy víkendovým dostaveníčkem už nikdy nestanou. Pracovní stroje odsud před pár dny vyhnaly urbexery, kteří se rádi prodírají opuštěnými stavbami. A páry lačnící po romantice si radši objednají noc v Hubáčkově ještědském vysílači. Protože kdo by koukal na pankrácký vršek a barrandovský most a ještě za to platil...
rodi-se-nove-barrandovske-terasy-kdo-na-ne-bude-jezdit-8
rodi-se-nove-barrandovske-terasy-kdo-na-ne-bude-jezdit-7
V galerii článku si můžete prohlédnout další obrázky místa, pořízené v roce 2007.