„Milujem to, co ztrácíme,“ říká Lída Baarová v dokumentu Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Zkáza krásou

„Milujem to, co ztrácíme,“ říká Lída Baarová v dokumentu Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Zkáza krásou
Oficiální text distributora: Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu. Na sklonku hereččina života natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy na pozadí unikátních materiálů z několika evropských filmových archivů i ukázek slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jež na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. O to monumentálnější byl pak její pád do zapomnění a samoty.

Trailer k filmu Zkáza krásou:

„Lída Baarová si ve svém posledním rakouském působišti mnoho novinářů k tělu nepustila. Rozhovor, který s ní tehdy natočila Helena Třeštíková, je jednou z velmi mála výjimek. A právě ten tvoří kostru tohoto pozoruhodného dokumentu, ve kterém se s pomocí archivu projdeme v doprovodu jedné z nejslavnějších českých hereček evropskými dějinami 20. století,“ říká za distribuční společnost Aerofilms Ivo Andrle.
Zkázu krásou s Helenou Třeštíkovou spolurežíroval střihač Jakub Hejna, kterému se pod "nůžky" dostalo velké množství vzácných archivních materiálů. Zkáza krásou se do českých kin dostane dva týdny před premiérou historického filmu Filipa Renče Lída Baarová. Troufnu si tvrdit, že dokument bude o poznání zajímavější.