Seriál Zmije byl drzou reklamou i esencí devadesátek. Vykradl více Batmana, nebo Knight Ridera?

Seriál Zmije byl drzou reklamou i esencí devadesátek. Vykradl více Batmana, nebo Knight Ridera?
Zmije (Viper) | Getty Images
Na začátku roku 1994, tedy před třiceti lety, se na americké kabelovce NBC objevila první série, k níž později přibyly ještě tři další. Nechybělo však mnoho a nedočkali jsme se jich, jelikož NBC seriál po jedné sezóně kvůli neuspokojivé sledovanosti zrušila. Značky se však chytla televizní sekce Paramountu a s obměněným osazenstvem provedla seriál dalšími třemi sériemi až do definitivního konce v roce 1999.
Zmije
Zmije
56%
Z toho důvodu také došlo k výrazným proměnám napříč sériemi a jedinou postavou, která se objevila ve všech čtyřech řadách, je mechanik Frankie Waters (v podání Joea Nipoteho), jenž pomáhá geniálnímu, na kolečkové křeslo upoutanému konstruktérovi Julianu Wilkesovi (Dorian Harewood) udržet v chodu tajný projekt s cílem potírat rozmáhající se zločinnost ve fiktivním kalifornském městě Metro City.
Jedinou zbraní, která může kriminální syndikát zastavit, je speciálně upravený a proměnitelný Dodge Viper. Jenže kdo ho bude řídit? Jak už to v podobně přepálených seriálech bývá, nabízí se jen jedna možnost, a to ta nejšílenější. Policie totiž využije služeb nejlepšího řidiče v okolí Michaela Paytona (James McCaffrey), který si vydobyl reputaci jako kriminální živel. Při jedné akci však havaruje a policejní složky jej podrobí operaci mozku, v jejímž důsledku má amnézii. O své minulosti tedy nic neví, Wilkes s Watersem jej pod jménem Joe Astor udržují na světlé straně Síly a muž tak za volantem Viperu bojuje proti zločincům, mezi něž se ještě nedávno řadil. Šílené, zběsilé, úsměvné, prostě devadesátkové!
Zmije (Viper)
Zmije (Viper) | Paramount Television

Knight Rider z reklamy

Ve stejně přepáleném duchu je i výbava titulního stroje, jež nedisponuje „pouze“ tryskovým pohonem, neprůstřelností, odolností proti ohromujícím teplotám či průzkumnou sondou, ale i raketometem, kulomety, harpunou a možnostmi vytvořit vlastní hologram nebo se (v poslední sérii) proměnit ve vznášedlo. Napříč sériemi docházelo k neustálému posouvání hranic možného, změnilo se i ústřední auto.
Za designem seriálového Dodge Viperu nestáli filmaři, nýbrž inženýři z automobilky Chrysler, pod níž značka Dodge spadá. Šlo tak o poměrně spektakulární a nijak neskrývaný product placement, jelikož skutečně existující značka nepodléhala rozhodnutím tvůrců, ale naopak seriál sloužil jako reklama na luxusní auta. To je patrné i z faktu, že leckteří záporáci rovněž seděli za volantem různých strojů značky Dodge.
Zmije (Viper)
Zmije (Viper) | Paramount Television
Právě speciální efekty související hlavně s proměnou sporťáku v superrychlý a elegantní bitevní tank s názvem Defender (v českém překladu Štítonoš) přitom stály za stopnutím seriálu po první řadě. Jeho rozpočet se totiž hlavně kvůli 50 tisícům dolarů, jež stála každá přeměna Vipera ve Štítonoše, řadil svého času k nejvyšším v televizi, přičemž sledovanost ani ohlasy nedávaly NBC důvody do této černé díry házet další peníze.

Dvě tváře Zmije

První série se odehrává ve velmi blízké budoucnosti a publikum zaujaly i paralely s batmanovským narativem. Příběhy týkající se Paytona/Astora jsou totiž pochopitelně plné balancování mezi klaďáckou přítomností a záporáckou minulostí, Paytonovi bývalí kolegové se jej totiž opakovaně snaží zlanařit zpátky na šikmou plochu. Lavírování Joea mezi dobrem a zlem nemá daleko k neustálému pohybu Bruce Waynea po černobílé šachovnici a Štítonoš se vzhledem i schopnostmi blíží Batmobilu tak moc, že je skoro s podivem, že tvůrci Danny Bilson a Paul De Meo vyvázli bez žaloby.
Zmije (Viper)
Zmije (Viper) | Paramount Television
Toto futuristicko-komiksové pojetí však pod novým tvůrčím týmem do značné míry vymizelo a během dalších sérií se z pořadu stala relativně konvenční kriminálka. Po první sezóně Astora na pozici řidiče Zmije nahradil agent CIA jménem Thomas Cole (Jeff Kaake), jemuž v boji se zločinem pomáhaly policistka Cameron Westlake (Heather Medway) a inženýrka Allie Farrow (Dawn Stern). Tato sestava odtáhla druhou a (s výjimkou Allie) i třetí řadu, v nichž tým během každého dílu řešil jiný případ a dlouhodobé příběhové oblouky v podstatě vymizely.
Po dvou sezónách však bylo potřeba další osvěžení, a tak tvůrci z červeného Viperu RT/10 udělali tmavěmodrý Viper GTS, vrátili do hry dvě hlavní postavy minulosti (Astora a na pár epizod i nyní chodícího Wilkese) a částečně opět začali klást důraz na budování vztahů ve stylu první série. Důvodem ke změnám bylo hlavně problematické chování Kaakeho, kvůli jehož hvězdným manýrům několikrát došlo ke zdržení produkce.
Zmije (Viper)
Zmije (Viper)
Zmije (Viper)
Zmije (Viper)
Zmije (Viper)
Návrat ke kořenům ve čtvrté sérii však byl pouze labutí písní a navzdory určitým spekulacím se už pátá sezóna nenatočila. Seriál tak symbolicky skončil v roce 1999 a publikum v novém miléniu už na toto naivní, leč sympatické akční béčko mohlo jen nostalgicky vzpomínat. Patříte do něj také?
Podívejte se na náš žebříček nejlepších akčních seriálů.
Zdroje: Wikipedia, Viper TV Series Wiki