Slavný antihrdina Tom Ripley v nové minisérii od tvůrce Schindlerova seznamu

Slavný antihrdina Tom Ripley v nové minisérii od tvůrce Schindlerova seznamu
Talentovaný pan Ripley | Paramount Pictures
Příběh minisérie evokující film noir se odehrává v šedesátých letech minulého století v New Yorku, kde Tom Ripley (Scott) vydělává peníze prodejem uměleckých falzifikátů. Zámožný muž si jej najme, aby jeho rozmazleného syna Dickieho Greenleafa (Flynn) přesvědčil k návratu z Itálie. Ripley se vetře do společnosti mladého playboye a jeho atraktivní přítelkyně Marge Sherwood (Fanning), přičemž místo mezi smetánkou si postupně udržuje prostřednictvím přetvářky, vydírání i vraždy.
Ripley
Ripley
82%
„Tom Ripley je součástí kolektivního vědomí,“ vysvětlil Zaillian v rozhovoru pro Vanity Fair. „Sedmdesát let poté, co jej Highsmith vytvořila, k němu stále přirovnáváme některé soudobé osoby. Nikdy nezmizí,“ pokračoval scenárista, jehož filmografie je úctyhodná. Za Schindlerův seznam (1993) má doma Oscara a další čtyři nominace sklidil za Čas probuzení (1990), Gangy New Yorku (2002), Moneyball (2011) a Irčana (2019). Pouze v případě Scorseseho gangsterské ságy šlo o původní látku, Zaillian jinak dominuje v oblasti knižních adaptací. Spolu s Richardem Pricem stojí rovněž za oceňovanou minisérií HBO Jedna noc (2016).
Ripley adaptuje první román Highsmith, který vyšel roku 1955 a několikrát inspiroval slavné režiséry. Chopil se ho například René Clement, jehož snímek V plném slunci (1960) s Alainem Delonem vyzdvihl zejména dobrodružnou a detektivní linii příběhu. Nejslavnější verzi obstaral roku 1999 Anthony Minghella v podobě Talentovaného pana Ripleyho, v němž si antagonistu zahrál Matt Damon. Psychologické drama si vysloužilo pět oscarových nominací, ve vedlejších rolích se zaskvěli Jude Law a Gwyneth Paltrow.
Ripley (2024)
Ripley (2024)
Ripley (2024)
V pořadí druhý román s názvem Ripley Under Ground adaptoval snímek Návrat pana Ripleyho (2005) s Barrym Pepperem, třetí kniha Ripleyho hra se na stříbrná plátna dostala zásluhou Wima Wenderse (Americký přítel z roku 1977 s Dennisem Hopperem) a Liliany Cavany (Ripleyho hra z roku 2002 s Johnem Malkovichem).
Zaillian a Andrew Scott tudíž navazují na bohatou transtextuální historii. Oscarový tvůrce, jenž každý díl napsal i režíroval, by rád zůstal věrný předloze. „Rozdělení do více epizod mi umožnilo lépe vystihnout příběh, atmosféru a rafinovanost spisovatelčina díla. Snažil jsem se k tomu přistoupit tak, jak si to podle mě představovala sama Highsmith,“ sdělil Zaillian, jenž se rozhodl pro černobílý formát na základě vlastní kopie knihy. „Edice Ripleyho knihy, která mi leží na stole, má na obalu evokativní černobílou fotografii. Při psaní scénáře jsem měl ten obraz na paměti. Černá a bílá k příběhu pasují, funguje to skvěle,“ vysvětlil.
Sedmačtyřicetiletý irský herec Andrew Scott je podstatně starší než Damon, jenž Ripleyho ztvárnil v devětadvaceti letech. Představitel kněze v úspěšném seriálu Potvora ostatně prozradil, že se pokusil přijít s vlastní verzí ikonické postavy. „Neztvárňujete něčí názory nebo postoje, které lidé mohou k Tomovi Ripleymu chovat. To musíte potlačit a nenaslouchat tomu. Musím mít odvahu zhmotnit vlastní verzi té postavy na základě mé interpretace,“ prozradil pro Vanity Fair herec, jenž letos sklízí chválu také za fantaskní drama All of Us Strangers.
„Byla to mentálně i fyzicky náročná úloha,“ pokračoval Scott, jenž Ripleyho popisuje také jako „absolutně komplexní roli“. Zailliana herec zaujal nejen v Potvoře, nýbrž také v komorním dramatu Noční jízda (2013) s Tomem Hardym. „Vůbec se v něm neobjeví, slyšíme jen jeho hlas po telefonu. Pouze tímto způsobem ovšem vdechl život pohlcující postavě. Díky těmhle dvěma rolím – Donaldovi a knězovi – jsem poznal, že pro Toma Ripleyho má ten správný rozsah,“ zakončil Zaillian.
Ripley se na Netflixu objeví v průběhu příštího roku. Do té doby se můžete inspirovat žebříčkem nejlépe hodnocených seriálů roku 2023 dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
zdroj: Vanity Fair