Čtyřmetrový mladík proti superhrdinovi a sektě. Nový seriál Jsem panna je hitem

Čtyřmetrový mladík proti superhrdinovi a sektě. Nový seriál Jsem panna je hitem
Jsem panna | Amazon Prime Video
Ve čtvrtek 22. června se na platformě Amazon Prime Video objevilo všech sedm epizod nového amerického seriálu Jsem panna (I’m a Virgo). Stojí za ním filmař, hudebník a aktivista Boots Riley, podepsaný pod bizarní komedií s prvky sci-fi s názvem Sorry to Bother You (2018). Podobným mixem žánrů a motivů je i aktuální seriál, jenž v zámoří sbírá velmi pochvalné recenze.
I'm a Virgo: trailer | Amazon Prime Video

O čem je seriál Jsem panna

V centru dění se ocitá devatenáctiletý Cootie (Jharrel Jerome), který se od ostatních Afroameričanů žijících v Kalifornii poněkud liší, měří totiž bezmála čtyři metry. „Jsem panna a panny milují dobrodružství,“ říká Cootie, který by se rád bavil s přáteli a zažíval mladistvou lásku s prodavačkou Florou (Olivia Washington), musí však zároveň čelit zděšeným pohledům cizích lidí a leckdy i snaze o zneužití jeho zvláštnosti.
Jsem panna
Jsem panna
69%
Už trailer však ukázal, že tady nepůjde jen o lehce čitelnou metaforu dospívání, kdy se člověk cítí zcela jiný, než jaké je jeho okolí. Na scéně se objevují političtí aktivisté, sektáři a dokonce i zlověstný záporák batmanovského ražení s tváří Waltona Gogginse. V dalších rolích vystupují Mike Epps, Carmen Ejogo, Brett Gray či Kara Young. Výtrysky kreativity se navíc projevují jak v jedinečné vizuální stránce, tak i v soundtracku, za nímž stojí Rileyho hiphopová skupina The Coup.

Zahraniční recenze seriálu Jsem panna

Právě nekonečné imaginativnosti ve spojení se satirickými přesahy si váží i američtí kritici a kritičky. „V sedmi půlhodinových epizodách Riley prochází staletí amerických mýtů, od nacionalistické výjimečnosti a individualismu až po fenomén komiksů ve 20. století a dnešní všudypřítomné superhrdinské filmy,“ napsala Roxana Hadadi pro Vulture.
Jsem panna
Jsem panna | Amazon Prime Video
Brian Lowry z webu CNN nadšení sice mírní, přesto dílu přiznává velké kvality: „Zdá se, že tato série je předurčená k tomu, aby podněcovala konverzaci nad rámec běžných kritických debat. To do jisté míry funguje. Ale vzhledem k tomu, jak úžasně originálně pořad na začátku působí, nakonec prostě nefunguje tak dobře, jak by mohl.“ A Adam Lock z webu Ready Steady Cut dílo považuje za seriálovou verzi snímku Všechno, všude, najednou (2022), což jeho přednosti i slabiny možná do značné míry shrnuje.
Kompletní série je k vidění na platformě Amazon Prime Video.