Nejlepší seriál současnosti míří do strhujícího finále. Boj o moc nastavuje zrcadlo Murdochovi

Nejlepší seriál současnosti míří do strhujícího finále. Boj o moc nastavuje zrcadlo Murdochovi
Boj o moc | HBO Max
První série Boje o moc se vysílala roku 2018 a mimo jiné obsahovala epizodu, v níž mediální magnát a zakladatel fiktivní společnosti Waystar Royco Logan Roy (Brian Cox) uspořádal rodinnou terapii v izolovaném sídle v Novém Mexiku. Umožnil tak strávit společný oddechový čas svým čtyřem rozhádaným potomkům, kteří se opakovaně pokoušejí jeho pozici ve firmě převzít. Především ale dělal show pro média a veřejně hojil rány, které způsobil nevybíravý pokus o převzetí jeho synem Kendallem (Jeremy Strong).

Trailer: Boj o moc, 4. série

Psal se duben 2019 a totožný krok učinil skutečný mediální magnát Rupert Murdoch, jenž rostoucí napětí mezi svými dětmi odjel řešit na rodinný australský ranč. Tvůrce seriálu Jesse Armstrong se slavným podnikatelem inspiroval dlouho před premiérou Boje o moc a napsal scénář nazvaný jednoduše Murdoch, kde se rodina sešla na oslavě Rupertových narozenin. V Hollywoodu nezůstal zcela bez povšimnutí, pronikl na černý list deseti nejlepších nerealizovaných scénářů roku 2010.
Napjatou oslavou narozenin začíná první i čtvrtá řada Boje o moc. A zatímco roku 2018 Logan své děti pohromadě ještě měl, nyní se Kendall, Roman (Kieran Culkin) a Shiv (Sarah Snook) zcela odstřihli a plánují rozjet vlastní byznys. Nejlépe se zavedenou značkou, tudíž jdou proti otci v online dražbě prodávající konkurenční společnosti. Odboje se neúčastní pouze nejstarší syn Connor (Alan Ruck), jenž naivně kandiduje na prezidenta Spojených států a láme si hlavu, zda utratit dalších sto milionů za kampaň, jejímž jediným cílem je udržet jedno procento voličů. Podobá se tedy Murdochově starší dceři Pruedence, která se dobrovolně vyloučila z mocenských bojů své rodiny.
Murdoch navíc roku 2017 prodal velkou část svých aktiv společnosti Disney, která za ně zaplatila 71,3 miliardy dolarů. Jeho nejstarší syn Lachlan se následně ujal pozice výkonného ředitele v televizní společnosti Fox Corporation. Také Logan se ve finále třetí série rozhodl prodat svou firmu, která kontroluje Fox News, kabelovou televizi ATN, novinové plátky, zábavní parky a výletní parníky. A to technologické společnosti GoJo pod vedením Lukase Matssona (Alexander Skarsgard), jenž bude chtít obchod úspěšně dotáhnout do konce.
Boj o moc
Boj o moc | HBO Max
Uvedené paralely nejsou náhodné. Armstrong se netajil tím, že inspiraci čerpal také od Redstoneových, Sulzbergerových, Hearstových a dalších dynastií. „Pokud jste četli Financial Times a Wall Street Journal, určitě rozumíte našim záměrům a směřování seriálu, který se snaží reflektovat skutečný svět,“ prozradil v únoru pro New Yorker. Na Boji o moc se podílí oborové kapacity, které dohlíží na autenticitu a relevanci. Sloupkař se zaměřením na média Frank Rich slouží jako výkonný producent, konzultanty dělají třeba spisovatelka Gary Shteyngart a novinářka Merissa Marr.
Jakkoli se svět popisovaných postav a obchodů jeví běžnému smrtelníkovi vzdálený a nedosažitelný, nechybí mu naturalismus. Sledujeme nadčasovou satiru o zkažených či zkorumpovaných mravech protkanou kousavou ironií, černým humorem i emočně vypjatými zvraty, přičemž první díl čtvrté řady má vše, co se publikum během pěti let naučilo očekávat.
Loganův cynismus, s nímž prchá z oslavy plné „posraných pochlebovačů“ do restaurace, kde poskokovi vysvětluje princip lidské bytosti jakožto tržního podílníka. Obratné, byť ve vypjatých chvílích křečovité podlézání Shivina manžela Toma (Matthew Macfayden), jenž ji zradil, aby se Loganovi přiblížil. Sprosté handrkování nad tím, kdo a proč z rodiny má jako první tomu druhému zatelefonovat. A desetimiliardové investice, za nimiž se skrývá spíš soupeření a pomsta nežli podnikatelská vize.
Nová epizoda dorazí každé pondělí, celá série má deset dílů. Kritici a kritičky, kteří už výsledek viděli, přitom hovoří jasně. Web Rotten Tomatoes ukazuje 100 % pozitivních ze 47 recenzí. To se týká pouze čtvrté řady, která má být vzrušujícím zakončením seriálu (celkově mu dává palec nahoru 95 % recenzí). Peter Travers z ABC News pochválil každý aspekt a pochybuje, že se televizní tvorba někdy vyšplhá výš. „Nejlepší televizní show spěje ke konci, ale svého právoplatného titulu se nehodlá vzdát,“ přitakává Craig Mathieson z australského The Age.
Boj o moc
Boj o moc | HBO Max
Řada ohlasů vyzdvihuje nečitelný balanc mezi komedií, kterou na úrovni jednotlivých scén zajišťuje perfektní a zábavný scénář, a temnou tragédií plnou lidské zlomyslnosti. Dylan Roth z Observeru nepochybuje, že kdyby Shakespeare tvořil v dnešní době, určitě by sepisoval právě Boj o moc. Seriál dle všeobecné shody neztratil nic ze svých kvalit, ať už na úrovni dialogů či vývoje postav, mezi nimiž se má odehrát série nezapomenutelných konfrontací. Herci se do svých rolí ostatně vžili a Jeremy Strong volí extrémně metodický přístup, což Briana Coxe opakovaně vytáčelo.
Boj o moc vrcholí ve velkém stylu, aniž by se opakoval a působil vyčerpaně. A to je pro fanoušky a fanynky quality TV skvělá zpráva.

Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina

Akční série John Wick má už čtvrtý díl, jenž trvá 169 minut. Bez herce Keanu Reevese by tento projekt nikdy nevznikl ani by neměl takový styl a atmosféru. Kolik lidí už John Wick zabil a jak si vede v historickém žebříčku nejsmrtonosnějších postav?