Špatné zprávy pro televizní publikum. Dva nejoblíbenější seriály HBO z posledních let hlásí zpoždění a definitivní konec

Špatné zprávy pro televizní publikum. Dva nejoblíbenější seriály HBO z posledních let hlásí zpoždění a definitivní konec
Euforie | HBO Max
Na tuzemských webech se loni na jaře psalo zejména o Euforii, která budila kontroverze a přitahovala pozornost společností pro prevenci drog. Stylizovaný pohled na dekadentní životy amerických středoškoláků proslul nahotou i tvrdým násilím a především mladšímu publiku tento styl prezentace imponoval. Z herců a hereček jako Zendaya, Sydney Sweeney a Jacob Elordi učinil vyhledávané osobnosti a za dvě sezóny sesbíral 25 nominací na prestižní Emmy.
Produkce třetí série měla začít na začátku letošního roku, ale herečka Maude Apatow minulý týden pro Vogue prozradila, že první klapka nepadne dříve než na podzim. A to by znamenalo premiéru někdy začátkem roku 2025. Představitelka Lexi očekává, že scénář pro nadcházející sezónu obdrží brzy, ale zatím nemá o jeho vývoji žádné informace.
Euforie
Euforie | HBO Max
Počítat každopádně můžeme s návratem všech známých tváří kromě Barbie Ferreiry, jejíž postavu Kat tvůrci upozadili už v průběhu druhé série a která nyní z příběhu zmizí úplně. Hlavní hvězdu Zendayu si oproti tomu HBO hýčká a talentovaná herečka obdrží dle Los Angeles Times za každou epizodu milion dolarů.
Fanoušci a fanynky Boje o moc (Succession) čeká hořkosladké jaro. Seriál nominovaný během tří sezón na 48 cen Emmy vypráví o bohaté rodině, jíž vládne patriarcha a podnikatel Logan Roy (Brian Cox) a v níž to kvůli nástupnictví v miliardové společnosti Waystar Royco vře. Hlavní tvůrce Jesse Armstrong si minulý týden povídal s časopisem New Yorker a potvrdil, že nadcházející čtvrtá řada bude poslední.
„V názvu Succession je slib. Nikdy jsem netvrdil, že to bude pokračovat donekonečna. Závěr jsem měl v hlavě dlouho, už od druhé série,“ nechal se slyšet Armstrong, jenž ze seriálu nechtěl udělat věčně nastavovanou zábavní show. Preferuje ukončit svůj fenomén na vrcholu sil, ačkoli mu HBO nebránilo pokračovat dle libosti. Boj o moc ostatně staví na nevypočitatelných rozhodnutích aktérů a odehrává se ve světě, kde intriky nikdy nekončí. Proti Loganovi už stojí tři jeho ambiciózní potomci Shiv (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) a Kendall (Jeremy Strong) a s kartami míchá i švagr Tom (Matthew Macfayden) a dříve nesmělý bratranec Greg (Nicholas Braun), jenž se proměňuje v podnikatelskou bestii.
Boj o moc
Boj o moc | HBO Max
Armstrong však nevylučuje, že by svět seriálu mohl rozvinout prostřednictvím jiného pořadu. „Příběh Boje o moc považuji za kompletní. Ale sílí ve mně pocit, že v daném světě a v postavách, ať už zcela nových, nebo známých, ještě něco vězí,“ nechává si pootevřená vrátka. A to rádi slyšíme, neboť společnost bezpáteřních zbohatlíků, kteří mají prsty i ve volbě kandidáta na prezidenta Spojených států, je v tomto formátu zatím nakažlivá.

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.