Lajna 3, první dojmy: Jak dopadne Luboš v čele „čobolské“ repre?

Lajna 3, první dojmy: Jak dopadne Luboš v čele „čobolské“ repre?
Lajna 3 (2021) | TV Seznam
Máme za sebou první polovinu osmidílné třetí řady komediálního seriálu Lajna, v němž Jiří Langmajer představuje Luboše Hrouzka, fiktivního bývalého profesionálního hráče NHL, olympijského vítěze z Nagana a v současnosti elitního trenéra.
V první sérii musel vášnivý milovník hokeje trénovat podceňovaný Havířov a jeho syn Patrik (Zdeněk Piškula) šel hrát do ruské KHL. Ve druhé se stal koučem své milované Slavie a jeho nová přítelkyně Deniska (Hana Vagnerová) mu porodila dvojčata.
Trailer
Lajna
Třetí řada navazuje na druhou přímo. Hrouzek se však dostane do svízelné situace – kvůli potyčce se šéfem svazu Dolínkem (Michal Isteník) je ze Slavie vyhozen. Vzápětí ale přichází nečekaná nabídka trénovat slovenskou národní reprezentaci na blížící se mistrovství světa. Luboš, ač zpočátku nerad, lukrativní pracovní nabídku přijímá.
Zatímco předchozí dvě řady stály především na zesměšňování hokejových, potažmo obecně sportovních maniaků, pro něž jsou hokejka, puk a zimní stadion alfou a omegou jejich životů, třetí série zatím nejvíce těží humor z nacionalistických rozporů mezi Čechy a Slováky.
Lajna
Lajna 3 | TV Seznam
Hrouzek považuje Slováky za méněcenné podlidi, kteří jsou ve všem zaostalí – včetně hraní hokeje. Petr Kolečko, hlavní scenárista, Hrouzkovu buranskou nadřazenost vůči našim východním sousedům a Denisčiny problémy s porozuměním „cizímu“ jazyku za účelem vtipu využívá chvílemi prvoplánově a na sílu. Na druhou stranu je třeba uznat, že mnoho oněch vesměs jednoduchých vtípků o tom, že Slováci umí jenom pást ovce a jejich jazyk je nesrozumitelná hatmatilka, jednorázově pobavit dokáže. To je ale do jisté míry dáno tím, že Langmajer i Vagnerová, jež představuje rozkošně hloupoučkou povrchní fiflenu, si své role nadále náležitě užívají.
Oproti předchozí sezóně v seriálu absentuje Lubošův svérázný otec (Stanislav Šárský), návrat však hlásí Piškulův Patrik, který bude vystaven velkému dilematu. Znovu se objeví i kouzelný samolibý idiot Robin Guha v podání skvělého Václava Neužila, v první čtveřici epizod ale bohužel dostane jen minimální prostor. Snad to tedy druhá polovina série alespoň trochu napraví, protože většina jeho dosavadních replik (hlavně těch cizojazyčných) jsou čiré zlato.
Lajna
Lajna 3 | TV Seznam
Svůj stín nastolený první sérií už Lajna asi nepřekročí. Jako současná domácí komediální oddechovka, která se nebojí být trošku ostřejší v mluvě a zábavně satirizovat některé společenské nešvary, ale stále funguje vcelku spolehlivě.