Zvládli byste pěstounskou péči? Obdivuhodné "náhradní rodiče" představuje dokumentaristka Špátová

Zvládli byste pěstounskou péči? Obdivuhodné "náhradní rodiče" představuje dokumentaristka Špátová
Rodiče napořád | Jan Malíř / Česká televize
Olga Malířová Špátová
Olga Malířová Špátová
„Jsem vděčná, že jsem mohla natáčet s obdivuhodnými lidmi, kteří poskytli opuštěným dětem skutečný domov a opravdové dětství. Cyklus Rodiče napořád vypráví autentické příběhy náhradních rodičů, kteří dali svým přijatým dětem jistotu, že je má kdo obejmout, že je někdo opravdu miluje. Tito obětaví lidé poskytují dětem plnohodnotný rodinný život a vlastně je zachraňují i pro celou společnost,“ říká režisérka Olga Špátová. Šest dílů cyklu nabídne šest různorodých příběhů o setkání nových rodičů s dětmi, které se k nim dostanou z kojeneckých ústavů, dětských domovů nebo od přechodných pěstounů.
Rodiče napořád
Rodiče napořád | Jan Malíř / Česká televize
„V České republice je stále víc jak osm tisíc dětí v ústavních zařízeních, kam jsou mnohdy umisťovány i v raném věku. Tento cyklus je příspěvkem České televize k  diskusi o posílení náhradní rodičovské péče, která by pro mnohé z nich mohla být cestou k novým rodičům,“ říká kreativní producentka Martina Šantavá, která věří, že se cyklu povede nejen otevřít širší debatu, ale i napomoci ke konkrétním změnám v dané oblasti.
„Naším cílem je podpořit náhradní rodinnou péči v České republice. Ukázat pěstouny v jejich každodennosti – kdy poskytují domov dětem, které díky nim získají opravdovou rodinu,“ říká odborná poradkyně dokumentu a ředitelka Nadace J&T Marie Oktábcová a dodává: „Chtěli jsme ukázat pěstounskou péči v celé její rozmanitosti. Proto jsme volili rodiny, které přijaly dítě se zdravotním znevýhodněním, sourozence již osvojeného dítěte, děti menšinového etnika a podobně. Jeden díl je také věnován pěstounské péči na přechodnou dobu, tedy péči časově omezené na jeden rok.“
Rodiče napořád
Rodiče napořád | Jan Malíř / Česká televize
Cyklus Rodiče napořád dále uvede příběh rodiny, která poskytla domov dítěti jedné z dcer v jejich náhradní rodičovské péči, nebo ukáže, jak probíhá výchova dítěte homosexuálním párem.
Dokumentární cyklus vznikl v koprodukci České televize a Nadace J&T, která dlouhodobě podporuje rozvoj pěstounské péče v České republice. Nadace je iniciátorem kampaně Hledáme rodiče, jejímž cílem je, kromě hledání vhodných náhradních rodičů, posilovat zájem a informovanost veřejnosti o pěstounství a tím zvyšovat jejich reputaci ve společnosti. 
První díl cyklu Rodiče napořád uvede ČT2 v sobotu 4. listopadu v 18:15. hodin.