Matky s dětmi za mřížemi ve věznici. Tvrdá realita.

Matky s dětmi za mřížemi ve věznici. Tvrdá realita.
Máma z basy
V dokumentu Máma z basy (2017) vystupuje Andy, Petra a Bára. Jedná se o tři osudy, které se spojily ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Právě tady funguje oddělení, kde si matky mohou odpykávat trest společně se svými dětmi. Mateřské pouto totiž může být tou nejsilnější motivací k lepšímu a zodpovědnějšímu životu.
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-1
Máma z basy
Mezi přemítáním o prohřešcích a péčí o dítě se každé z nich honí hlavou stejná věc – dostat se na vytouženou svobodu, a to co nejdřív. Zlom přichází ve chvíli, kdy jsou jí všechny ženy na dosah. Každá za jiných podmínek, každá s jiným zázemím, všechny ale pojí mateřská láska. Bude stačit k tomu, aby se nevrátily do vězení?
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-2
Máma z basy
Rutinní situace z běžného života věznice střídá realita všedního dne. Jistotu světa za mřížemi nahrazuje nedostatek práce, starost o děti i snaha zapadnout do společnosti. Každá z trojice žen zatoužila po svobodě, ale naučí se s ní vůbec žít?
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-4
Máma z basy
Jak to vidí dnes režisérka filmu Veronika Jonášová„ Bylo zajímavé sledovat běh času na dětech, které známe coby miminka a v závěru filmu jsou to už školáci. Ráda bych naše postavy natáčela i v budoucnu. Zajímá mě, jaký bude mít pobyt ve vězení vliv na děti v pozdějším věku." 
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-7
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-10
matky-s-detmi-za-mrizemi-ve-veznici-tvrda-realita-9
Dokument natočila fotografka Veronika Jonášová s Jarmilou Štukovou pouze ve dvou. Díky tomu si k nim vězeňkyně s dětmi našly brzy cestu. Milníkem pro natáčení byl nástup dětí protagonistek do školy a uzavření pomyslného, pět let trvajícího kruhu.
Film vstoupí do kin v omezené distribuci od 28. 9. 2017 (Předpremiéra filmu bude 25. 9. v Praze ve Světozoru. O den později se uskuteční premiréra v pražském kině Pilotů). Původní formát byl S mámou v base(2014)vysíláný loni v České televizi.