V seriálu Kukačky hraje David Novotný otce, který se po šesti letech dozví, že vychovává cizí dítě. Jak by se v takové situaci zachoval on sám?

V seriálu Kukačky hraje David Novotný otce, který se po šesti letech dozví, že vychovává cizí dítě. Jak by se v takové situaci zachoval on sám?
Kukačky - David Novotný a Sabina Remundová | Česká televize
Theo Schaefer, David Novotný
Kukačky | Česká televize
Vy obvykle ztvárňujete spíše komické role, šlo v tomto případě o protiúkol? Nebo se diváci u vaší postavy mohou těšit i na komické prvky?
Mám rád nejednoznačné postavy, zvraty a autenticitu. Tak jako v životě. Rád ztvárňuji lidi, kteří nějak voní, jsou rozmanití a můžete si říct: „Jo, takovýho chlapíka znám.“
Komické vs. vážné postavy – dá se říct, že je nějaká z těchto poloh těžší?
Obě ty polohy mají nějaký úkol rozesmát nebo donutit k zamyšlení. Já to mám nejraději obojí v jednom: hořkosladké. Donutit diváka zamyslet se přes smích nebo se pousmát přes slzy. A ve chvíli, kdy to mám rád, tak není těžké vůbec nic.
Jak jste se na roli v Kukačkách připravoval?
Úplně běžně a zůstane to mým tajemstvím. Každý herec to má individuální a nikomu do toho nic není...
Objevil jste se v řadě televizních seriálů, dají se tyto zkušenosti nějak porovnat?
Každý počin je jiný. Seriály se nedají srovnávat – možná je jiný přístup a určitě zůstávají jiné vzpomínky na práci. Pro diváka je důležitý výsledek a taková ta šeptanda. Já tomu říkám rétorika – co a jak si sdělí mezi sebou, když ten konkrétní seriál přijde na překlep.
david-novotny-kukacky-interview
Kukačky | Česká televize
V čem je odlišné natáčení celovečerního filmu a seriálu?
Seriál nabízí možnost košatění postavy. Dozvídat se o ní a o sobě ještě něco nového při debatách s kolegy nebo režisérem. Pátrat a zkoumat. Na to u filmu moc času nezbývá a hrozí překombinování.
Mimo filmy a seriály hodně hrajete i v divadle. Jak byste srovnal práci na divadle a před kamerou?
Divadlo je o tom, správně si nastavit den, aby energie vydržela do sedmi, kdy začíná představení. Kamera je zase o tom, ve správný moment ze sebe dát na chvíli víc než maximum, pak rychle načerpat a pak zase na červenou – výdech, nádech. A mezitím se prací neustále bavit.
Kukačky
Kukačky
Vaše postava je dost paličatá – jste na tom vy sám v osobním životě podobně?
Nejsem paličák, jsem výbušný a mám dejme tomu blízko k příkřejším soudům, ale dokážu i couvat, když poznám, že jsem špatně... Musím to ale poznat. Myslím, že je celkem snadné to se mnou umět, ale varuji vás: nedejte mi poznat, že zrovna teď „to se mnou umíte“!
Zachoval byste se v klíčových situacích stejně jako vaše postava v Kukačkách?
Absolutně netuším, jak bych se v takové situaci nebo v takových situacích, ve kterých se ocitla moje postava, zachoval. Je mi velmi nepříjemné o tom přemýšlet, ale zkusit to vymyslet za postavu je naopak velmi příjemné.
Jak hodnotíte spolupráci s režisérem Biserem Arichtevem?
Úplně v pohodě – bavilo mě debatovat s ním a klást nám oběma dílčí překážky. Z těch debat se prostě muselo něco urodit. Snažím se o totéž se všemi lidmi, kteří mají vliv na to, jak to ve finále bude vypadat.
Je o vás známé, že si rád zahrajete fotbal. V Kukačkách je v prvních dílech zobrazen jiný sport: závodění na motorkách. K němu máte nějaký osobní vztah?
Motorky nula. Ale obdivuju i věci, které neumím nebo mě ne úplně baví. Ti chlapíci, a dokonce i holčiny, kteří s námi trávili čas při motokrosových scénách na Slapech, byli boží. Dal bych si s nimi kapučína klidně i dnes.
Theo Schaefer, David Novotný
Kukačky | Česká televize
Jak se vám spolupracovalo s Theo Schaeferem, představitelem vašeho dítěte?
Theo byl vynikající spoluhráč a obdivuju ho za to, jak do všeho šel, i když únavou padal na držtičku... Inu, džudista! Je to bourák!
Máte před sebou ještě nějaký herecký mezník, kterého byste rád dosáhl?
Nic takového. Neznám ani slovo mezník. Není to snad něco jako omezovač?