Jiří Langmajer: "Když se Pražák snaží mluvit ostravsky, vypadá to, že se Ostravákům vysmívá."

Jiří Langmajer: "Když se Pražák snaží mluvit ostravsky, vypadá to, že se Ostravákům vysmívá."
Dukla 61 / Jiří Langmajer | Česká televize
Jiří Langmajer, David Ondříček
David Ondříček | Česká televize
Jak byste představil svoji postavu?
Hraji ředitele dolu, ve kterém se ta katastrofa odehrála a který za ni byl
také částečně zodpovědný. Režisér David Ondříček si přál, abych svoji postavu hrál v ostravském dialektu a aby to byl takový klasický předrevoluční komunistický pohlavár, tak doufám, že se mi to povedlo.
Měl jste s ostravským nářečím problém?
Jako každé nářečí je i tohle strašně těžké pro někoho, kdo jím normálně nemluví. Zkrátka když se Pražák snaží mluvit ostravským dialektem, tak to vypadá, že se Ostravákům vysmívá. Když se zase Ostravák pokouší mluvit pražským dialektem, tak to funguje obráceně. Naším cílem bylo, abych byl co
nejvíce autentický, takže jsem přípravou strávil poměrně dost času. Dokonce mě jeden z kolegů, který je z Ostravy a ve filmu hrál horníka, dostal na starost. Měl za úkol kontrolovat, jestli skutečně zním jako Ostravák.

Dukla 61: Trailer

Čím vás projekt zaujal natolik, abyste se rozhodl se na něm podílet?
Přišlo mi velmi atraktivní, že to režíruje pan David Ondříček, který je můj velký kamarád. Jako herec a režisér jsme se potkali vlastně poprvé. Velmi mě také zaujala ta výzva, zahrát si v jiném nářečí. A samozřejmě také obsazení bylo skvělé.
A jaká tedy byla s panem Ondříčkem spolupráce?
Spolupráce byla nad očekávání dobrá. David je režisér, který ví přesně, co chce, a má rád herce. Práce to byla tvrdá, ale vzpomínám na ni velmi rád.
Jiří Langmajer
Jiří Langmajer | Mikuláš Křepelka / Česká televize
Dostal jste se při natáčení také pod zem?
Hned můj první natáčecí den byl celý v dole a byl to vlastně ten poslední den, co štáb pod zemí strávil. Dohromady jsem tam byl jenom nějakých deset hodin. Což je nic proti tomu, co zažili všichni ostatní. Musím říct, že je za to velmi obdivuji.
Dozvěděl jste se ze světa horníků něco, co vám přišlo překvapivé?
Překvapivé ani ne. Koneckonců v dole už jsem natáčel několikrát. Nicméně musím říct, že práce horníka vždy byla a bude velmi tvrdá a poctivá. Co se týče práce na filmu jako takovém, tak mě velmi příjemně překvapila velice pozitivní atmosféra na place, navzdory tomu, v jakých podmínkách a v jakém prostředí natáčení probíhalo.
Věděl jste něco o tomto důlním neštěstí dříve?
Něco málo jsem věděl, ale jak velká to byla tragédie a kolik lidí při ní přišlo o život, jsem se dozvěděl až při práci na Dukle 61.