Retro recenze: Nedotknutelní aneb Právoplatná francouzská senzace s evropským Dustinem Hoffmanem

Retro recenze: Nedotknutelní aneb Právoplatná francouzská senzace s evropským Dustinem Hoffmanem
Nedotknutelní | Kinobox
François Cluzet, Omar Sy
Nedotknutelní
Phillipe je zámožný postarší milionář, který shání pečovatele, jenž by byl schopen se o něj starat 24 hodin denně. Osud totiž usoudil, že smrtí jeho manželky mu neuštědřil dostatečnou ránu, a proto mu v ošklivé nehodě zlomil dva krční obratle, což způsobilo ochrnutí od paty až ke krku. Mezi všemi uchazeči vyčnívá neobvyklý Driss, kterému jde pouze o to, aby dostal nazpět svou podporu. Navzdory všem jeho nedostatkům se Phillipe rozhodne najmout právě jeho. Tak začíná příběh o čistém přátelství, rodině, odpuštění a elektrickém vozíku.
Filmy, které mají na plakátu kurzívou napsáno "podle skutečných událostí", vždy přitahovaly větší pozornost. Nejspíše kvůli tomu, že v sobě mají ono magické "to", které smyšlený příběh prostě nemůže nabídnout. Divák je hned od začátku na pozoru, neboť ví, že ona událost se opravdu stala, a proto se mu i lépe soucítí s hrdiny daného příběhu, nežli s naprosto smyšleným charakterem, který existuje pouze na papíře (samozřejmě existují výjimky, kde hercovo/hereččino charixma, šikovný scénář či um réžiséra nahrazují i tuto skutečnost).
François Cluzet, Omar Sy
Nedotknutelní (2011) jsou hořké drama zaobalené v karamelovém obalu vtipu a svižnosti. Což potvrzuje hned úvodní honička, který zarazí do křesla, místy i pobaví a krásně rozpumpuje krev v těle. Obdobných scén je ve snímku požehnaně a řada z nich má jasný názěv na kultotní status (opera, oslava, zrcadlo, obraz).

Trailer:

Režiséři svou úlohu zvládají bravurně. Perfektně spolupracují s herci i kamerou a je vidět, že si pohráli i s těmi nejmenšími detaily. Vše je promyšlené, od Drissova pokoje až po tkaničky u jeho tenisek. Snímek se dokáže díky nim lehce dotknout všech emocí a přitom výrazně netlačit na pilu a z diváka city mermomocí netahá.
François Cluzet, Omar Sy
Nedotknutelní
Herci si své role vychutnávají a je jasné, že je natáčení bavilo. Ať už François Cluzet alias francouzský Dustin Hoffman či Omar Sy, oba jsou bezchybní a díky nim si film maximálně užijete. Chemie mezi nimi funguje na jedničku a je též jejich zásluhou, že řada momentů funguje jak má.
Další kapitolou, která si zaslouží zmínit, je úžasný soundtrack. Scény jsou velmi chytře oddělené tématickou hudbou, která sama o sobě dokáže neskutečně dobře navodit atmosféru. Hudba pozvedá snímek celkově o několik procent nahoru.
Nedotknutelní je jeden z nejpovedenějších filmů (nejen) minulého roku, jehož uvedení v kině byste si neměli nechat ujít. Stručně: Ač nevýrazné (propagačně), tak neskutečně povedené francouzské drama, jež dokáže pobavit, slušně rozpumpovat srdce a na konci určitě vyvolat úsměv na tváři.
Hodnocení: 95%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE