Recenze: Podraz je podívaná k pláči

Recenze: Podraz je podívaná k pláči
Bruce Willis, 50 Cent
Tři přátelé z dětství se dohodnou na fušce, která jim má zajistit velký přísun peněz za malou námahou. Stačí přepadnout jedno auto, chlapovi v něm odebrat kufřík s diamanty a pět milionů dolarů je v kapse. Jenže to by jeden z přátel (hraje ho Ryan Phillippe) nesměl mít vlastní záložní plán. Těsně po loupeži své kumpány sestřelí a zmizí neznámo kam. K divákově škodě přežije ten z kamarádků, kterého hraje 50 Cent a od té chvíle už nemůže film prakticky nic zachránit.
Randy Couture
Již z trailerů se jevil Setup jako ohromný průšvih, který to ani nedotáhne do kin. Že se u nás nedostane na seznam kinodistribuce, to je jedna věc. Ale že to film nedotáhl do kin ani v Americe, to už je co říct (to se mimochodem filmu, ve kterém hraje Willis, už dlouho nepovedlo).
Snímek má rovnou dva kameny úrazu (jako by jeden nestačil). Jedním z nich je u nás nepříliš známý rapper 50 Cent, který je vrcholně nesympatický a těžko by zvládl roli mrtvoly, natožpak hlavního hrdinu, který má skrz sympatie utáhnout celý film. Centovi fanoušci by zřejmě oponovali, že nechápu jeho kouzlo, ale ten člověk nejenže nemá ani stopu po hereckém nadání, navíc postrádá i charisma. Cihla v hlavní roli zřejmě odvedla lepší práci.

Necenzurovaný trailer:

Druhým problém je Mark Gunther, který snímek napsal i zrežíroval. V rámci scénáře lze ještě mluvit o jisté použitelnosti. Překombinovaná story o jedné loupeži se snaží být „něco jako Tarantinovky a Ritchieovky“ – představení postav prostřednictvím stylizovaných titulků, děj plně orientující se na podsvětí, nečekané využívání černého humoru. Tahle část Guntherovi práce otravuje o něco méně, neboť čas od času nenápaditý děj rozčísne nějaká lepší hláška, či obstojnější dialog. Nikdy to není sice dostatečně cool, aby to divák nevnímal jako pouhý parazitující odkaz, ale aspoň něco.
Bruce Willis
Opravdovým problémem je Guntherova režie, která vypadá podobně lacině jako česká Kriminálka Anděl. Žádný cit pro timing, vrcholně špatně natočené akční scény, nefunkční gradace a značně kostrbatý posun děje. Režie tu vyloženě uspává a zabíjí i potencionálně nadějné pasáže.
A teď to hlavní, proč někdo podobnému filmu vůbec věnuje pozornost: Z nějakého naprosto nepochopitelného důvodu v něm hraje Bruce Willis, jehož mafián tak trochu vypadá jako cvičení na případnou roli hlavního záporáka v Expendables 2. Absolutně nechápu, co Willise vedlo k účasti v Setup. Věta „pojď, bude to bomba, hlavní roli má 50 Cent!“ to nepochybně nebyla.
Bohužel to dopadlo tak, jak jsme se obávali: Setup je naprosto zbytečný film, u kterého je jenom dobře, že se nedostal do kin. Fanoušky tarantinovek, a stejně tak fanoušky Willise, by tohle vstupné zatraceně bolelo.
Hodnocení: 35%