Obří plyšový klitoris, dávná loupež a osudová láska. Špatné romantické komedie nevznikají pouze u nás

Obří plyšový klitoris, dávná loupež a osudová láska. Špatné romantické komedie nevznikají pouze u nás
Srdeční záležitost | Constantin Film

Trailer: Srdeční záležitost

Srdeční záležitost
Srdeční záležitost pojednává o herci Marvinu Boschovi (Elyas M'Barek), jehož otravují fanynky i bulvární média. Jedné z novinářek se podaří Marvina zdiskreditovat, což ho připraví o většinu pracovních zakázek a uvrhne do exilu krachujícího feministického divadla. Zde potkává Friedu (Lucie Heinze), s níž se po prvotním chladném přijetí sblíží.
Režisérka Anika Decker má na kontě německé romanťárny Traumfrauen (2015) a High Society (2017), které se nedostaly do české distribuce. Možná by bylo nejlepší, kdyby se českým kinům vyhnula i Srdeční záležitost. Ta svým zpracováním spadá do škatulky „neuvěřitelně mimo realitu, neuvěřitelně nezábavný film“. Tvůrci se pokouší bavit, kritizovat svět bulváru, představit divadelní queer komunitu a zabrnkat na romantickou notu. Jenže ani jedno z toho nezaujme, není důsledné.
Elyas M'Barek
Srdeční záležitost
M'Barek se z polohy ulítlého učitele (série Fakjů pane učiteli) proměnil ve vyžehleného melodramatického tragéda, který je sice na hereckém výsluní, ale zároveň trpí jak pes. Což mu jeho manažerka vůbec neusnadňuje, když mu domlouvá rozhovory s bulvárními novinářkami a už předem je jasné, že jim jde o to zdiskreditovat ho skrze jeho minulost (on i jeho otec byli alkoholici). Na autentičnost prostředí a realističnost scénáře můžeme tedy zapomenout.
Pokud jde o komediální prvky, zasmál jsem se za celých 99 minut pouze dvakrát, z čehož nejzábavnější scéna spočívala v tom, že Marvin točil komerční video na multivitamínový džus na vrcholu obřího jablka a za žádnou cenu nedokázal správně vykřiknout reklamní slogan během akrobatického výkonu. Slabota.
Srdeční záležitost
Srdeční záležitost
Delší čas hrdina stráví ve zmiňovaném feministickém divadelním souboru, kam se uchýlí, aby se schoval před zraky médií. Marvin je zde jediným hetero člověkem a s jeho přítomností má osazenstvo zprvu problém. V rekvizitárně mají obří tampóny a klitorisy a pořádají nepříliš podnětné a zábavné stand-upy. Větší medvědí službu tvůrci queer komunitě udělat nemohli.
Další odbočkou je Marvinova vzpomínka na jedno přepadení benzinky, jehož byl aktérem. Na konci zpackané akce byl postřelený kamarád, kterého tam nechali a odskákal to za všechny. Právě k němu se v jedné scéně Marvin po x letech vydává a nachází naprosto pohodového týpka s dvojicí dcer, jenž nad hořkou minulostí jen mávne rukou a je rád, že Marvina vidí. WTF!
Srdeční záležitost si protiřečí už názvem, protože nejde o žádnou guilty pleasure podívanou, ale jen o mechanicky vysoustružený snímek natočený dle jakéhosi manuálu dát tam trochu od všeho. Pokud film uvádí distributor do kin mezi svátky, dalo by se očekávat, že bude lákat na čistou romantickou klasiku nebo zábavu do silvestrovské doby.
Jenže ani jedno z toho publikum ve výsledku nedostane. Dobré na tom všem snad je pouze vědomí toho, že i u našich západních sousedů vznikají filmy stejné ne-li horší než naše tuzemské romcomy.
hodnocení: 30 %