Recenze: Stručné dějiny vyhlazování - zkuste si alespoň na chvíli představit, že jste otrokem (v lepším případě)

Recenze: Stručné dějiny vyhlazování - zkuste si alespoň na chvíli představit, že jste otrokem (v lepším případě)
Stručné dějiny vyhlazování | HBO
Raoul Peck
Stručné dějiny vyhlazování - Raoul Peck | HBO
Distributor Stručné dějiny vyhlazování popisuje jako "vizuálně podmanivou výpravu časem do nejtemnějších období lidstva". Vyhlazování severoamerických indiánů, drancování kaučuku v africkém Kongu belgickým králem Leopoldem II., obchod s otroky nebo nacistický holokaust jsou popisovány jako taktika rozpínavého bílého muže, plná zastíracích manévrů a posvěcená například římskokatolickou církví.
Režisér Raoul Peck svůj hybridní dokument doprovodil též sugestivním hlasem v komentáři a divák má na výběr - buď sledování série vzdát, nebo přistoupit na autorovu hru a vnořit se do světa historického bezpráví. S tím dodatkem, že hlavním a výlučným záporákem-zlosynem tu je bílý muž Západního světa, využívající ke svému obohacení dobývání cizích území a podvolování si různých světových ras.

Stručné dějiny vyhlazování: Trailer

Režisér Raoul Peck se narodil na Haiti a s rodiči procestoval africký kontinent (Kongo, Rwanda) i Severní Ameriku. Jeho série je nejen silně autorským, ale též osobním projektem, do kterého zahrnuje vzpomínky na dětství, bohatý rodinný archiv a pocity, které zažíval a zažívá. Titul Exterminate All the Brutes (Vyhlaďte všechny primitivy) si vypůjčil z díla švédského spisovatele Svena Lindqvista, který jej použil jako citaci z knihy Josepha Conrada Srdce temnoty odehrávající se v africkém Kongu během drancování kaučuku na přelomu 19. a 20. století.
Stručné dějiny vyhlazování
Stručné dějiny vyhlazování | HBO
Raoul Peck kombinuje archivní záběry (fotografie i působivá videa) s grafickými animacemi, hudbou sahající od klasiky až po současný pop a dohrávanými pasážemi, v nichž účinkují dobyvatelé i obyvatelé Ameriky, kolonizátoři Afriky. Dojde i na řadu fikčních výjevů, ve kterých například Kryštofa Kolumba a jeho družinu masově potlačují Haiťané v současném oblečení, nebo kde černošští otrokáři vedou lesem družinu mladých bílých otroků. Řada těchto "podvratných" scén je natočena tak, že vám v první chvíli vůbec nedojde, že je něco jinak. Postupně ale detaily-náznaky dávají tušit, že toto není dobře známý obraz z historických učebnic, ale takzvaná alternativní realita.
Například Haiťané útočící na výpravu Kryštofa Kolumba jsou z větší části nazí, až v momentě, kdy kamera sjede na spodní část těla a moderní sportovní šortky, člověku "docvakne", že si s námi a historií, dobře známými obrazy, režisér pohrává a fabuluje s myšlenkou "co by kdyby". U diváka se dostaví pocity zmatenosti a konfrontace s vlastním "ideovým nastavením". Na základě školní výuky bereme "objevení" Ameriky Kryštofem Kolumbem jako fakt. Řada lidí ze západní polokoule (Hispánci, Latinos) má však k oslavám tohoto objevu daleko. Pomrkává Raoul Peck v této scéně právě na ně?
Stručné dějiny vyhlazování
Stručné dějiny vyhlazování | HBO
Stručné dějiny vyhlazování jsou originálním dílem, které těžko někam zařadit. Jde o výrazný audiovizuální příspěvek působící na emoce (a otupělost) diváka. Předkládají pohled a "vizi" autora, která bude mnohým proti srsti. Co svět světem stál, byla na něm přítomna soutěživost a boj o přežití, ryze existenční záležitosti, které ovlivňovaly povahu lidského bytí.
Luxus člověka 21. století pobývajícího v našem životním prostoru spočívá v tom, že může přemýšlet o dějinách a krutostech, kterých se lidé dopouštěli, a požadovat po vládách, organizacích a především po sobě samotných, aby k tomu již nikdy nedošlo. Stručné dějiny vyhlazování provokativním způsobem testují současného člověka, zda se dokáže vcítit do druhých. Je to pochopitelně bláhové, ale i díky prožitku ze sledování série můžete zakusit být v kůži amerických "natives" nebo afrických otroků. Na svět bychom se jejich očima dívali docela jinak.
Hodnocení: 70 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE