Recenze: Noví Charlieho andílci dělají skoro všechno špatně

Recenze: Noví Charlieho andílci dělají skoro všechno špatně
Charlieho andílci | Columbia TriStar
Charlieho andílci
Charlieho andílci | Columbia TriStar
S restarty je to složité. Autoři se v prvé řadě musí vyrovnat s nelibostí fanoušků původních dílů, kterým někdo sahá na oblíbenou značku (viz komplikovaná situace s restartem Hellboye) a klíčové je i nové obsazení známých rolí. Pokud se povede perfektní casting, mnohé to může zachránit. A pokud ne... vzniknou z toho loňští Charlieho andílci.
Ale to trochu předbíhám. Těch problémů, které nové uchopení v podání Elizabeth Banks má (ujala se režie, scénáře a role Bosleyho), je mnohem, mnohem víc. Začnu u Banks, když už její jméno padlo první. Nemám ji zažitou jako režisérku, protože série Ladíme, kde natočila dvojku, není moje krevní skupina. V Charlieho andílcích coby vypravěč ale fatálně selhala.
A nemyslím tím nutně generický scénář, který nepřináší nic zajímavého či nového a víceméně jen recykluje známá žánrová klišé (ať už se bavíme o nezkušeném nováčkovi, "překvapivém" tajném záporákovi nebo němém padouchovi). Ony i scénáře v předchozích filmech s kouzelným triem Diaz-Liu-Barrymore byly téměř dementní. Ale vyvážily to nadhledem a vtipnými odkazy. A tady nová verze opravdu padá na hubu. Není to tak, že by jí úplně chyběl smysl pro humor. Jen je ho málo a to, co má, ještě funguje tak napůl.
Banks nicméně fatálně selhává jako vypravěč hlavně z pozice režiséra. Její film postrádá tempo, akce je ospalá, naváznost jednotlivých scén mizerná, stylizace prakticky nulová (roztomilá přepálenost minulých dílů je pryč) a ústřední trio dohromady neladí. Jednotlivé herečky nejsou vybrány špatně (Kristen Stewart je zcela bez ironie dokonce vynikající a měla by dostávat více podobných nahláškovaných rolí), ale vůbec spolu neladí. A to rozhodně padá na vrub režisérky, protože nedokáže svůj ústřední trojlístek prodat.
Elizabeth Banks
Charlieho andílci | Columbia TriStar
Body by moli nahnat záporáci, ale i tady není z čeho brát. Nejvýraznějším elementem je "terminátor" Jonathana Tuckera, jehož mám v paměti jako nadějného herce z Rukojmí s Brucem Willisem, kde si zahrál jednoho z výlupků, co se vloupali do špatného baráku. Tucker rozhodně vypadá v roli stylově, ale to je tak všechno. Banks mu nedopřeje jediný památný moment, který by postavu v očích diváka jakkoli pozvedl. A tak je to vlastně se vším. I když by byl prostor pro nějaké osobitější pojetí scény, Banks jakoby se vymezovala vůči přiznané nablblosti původních filmů a díky tomu vytváří jen nekonečnou nudu. Prostě velký špatný.
Marně bych vám dával důvod, proč se na nové Charlieho andílky podívat. Tím jediným opravdovým kladem je Stewart a to je na špionážní akčňák trvající dvě hodiny prostě málo. To si s ní raději dejte Pod vodou, což taky není film s extra chytrým scénářem, ale má aspoň dobrou režii i atmosféru.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE