Recenze: Dracula od tvůrců Sherlocka dokazuje, že trojka není vždycky příjemná

Recenze: Dracula od tvůrců Sherlocka dokazuje, že trojka není vždycky příjemná
Dracula | Netflix
A od první minuty nebudete pochybovat, že za netflixovským Draculou stojí stejný autorský tým. Klasické schéma, jaké fanoušci Brama Stokera dobře znají, je oživené jednak dravější režií, ale také osobitými scenáristickými vstupy, které jsou zde často hlavně proto, aby mohl přijít nějaký ten nečekaný dějový twist. Epizody jsou celkem tři a první dvě zmíněné umí zužitkovat.

Trailer:

Dracula
První díl nese název Pravidla bestie a nejvíce se blíží tomu, o čem obvykle příběh s Drákulou pojednává - na panství tajemného hraběte přijíždí Jonathan Harker, aby zařídil podpis několika dokumentů. Příslibem změn (které se postupně naplňují) je svérázná postava sestry Agáthy, která do příběhu významně zasáhne a mezi ní a Drákulou je taková ta příjemná tenze osudových rivalů/spojenců, jakou měl například Luther s Alice v Lutherovi.
Bezpochyby pomáhá i to, že obě postavy jsou opravdu skvěle obsazené. Hlavně Claes Bang si zaslouží velký obdiv, protože měl na co navazovat a přesto si dokázal legendární postavu nejen přivlastnit, ale dodat jí i osobitost.
Dracula
Dracula
První díl je obstojné hororové řemeslo a fanoušci předlohy by neměli odcházet zklamáni. Druhá epizoda nesoucí název Krvavá plavba je na tom obdobně. Je sice o něco předvídatelnější (pokud jde o vývoj), ale zase se konečně někdo pořádně podíval na zoubek příběhu lodi Demeter, na níž se Drákula dostal do Anglie a během cesty si pochutnal na řadě nešťastníků. Jsou zde poněkud nadbytečné pokusy o poctu Aghatě Christie, ale epizoda sama o sobě úspěšně navnadí na finále, které by mělo být vrcholem minisérie.
A to se bohužel nestane. Třetí díl je bez debat zajímavě napsaný. Má velké množství podnětných nápadů, dokáže nabídnout hravý alternativní pohled na řadu známých drákulovských klišé, ale svým pojetím prostě nefunguje.
Režie každé epizody připadla někomu jinému a přestože má Temný kompas největší jméno (Paul McGuigan, režisér Nabít a zabít), vypadá suverénně nejhůře. To je jednak dáno razantní otočkou ve změně prostředí a tedy i ve výpravě (nemůžu být nicméně konkrétnější - šlo by o spoiler), zároveň se ale nedaří dobré nápady uspokojivě prodat. Bolestivě patrné je to hlavně ve finální scéně, které nepostrádá dobrou myšlenku, ale svým křečovitým provedením působí téměř komicky. A protože jde o mini-sérii, kdy epizody tvoří jeden uzavřený celek a úzce navazují, nelze vlastně netflixovského Draculu doporučit. Po dvou velmi dobrých epizodách to totiž spadne tak otřesným způsobem, že ve výsledku zůstane v ústech jen hořká pachuť.
recenze-dracula-od-tvurcu-sherlocka-dokazuje-ze-trojka-neni-vzdycky-dobre-cislo-1
Dracula | Netflix
Pokud se přesto rozhodnete s nejslavnějším degustátorem Transylvánie vydat na jeho nejnovější dobrodružství, mějte na paměti, že vám (s největší pravděpodobností) třetím dílem vysaje veškerou energii. Přirozeně může stále přijít náprava v podobě série druhé. Jenže Temný kompas natolik zamíchá kartami, že by museli autoři v příští sezóně, aby se jejich show vrátila na správné místo, třetí díl úplně ignorovat. A to myslím není možné.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE