Herec Martin Štěpánek spáchal sebevraždu!

Herec Martin Štěpánek spáchal sebevraždu!
Ačkoliv pocházel ze slavného hereckého rodu, na herectví dlouho nepomýšlel. Nakonec ale rodinné geny (tatínek Zdeněk Štěpánek dlouholetý člen činohry Národního divadla a v 50. letech dokonce krátce její šéf, bratr Petr Štěpánek rovněž herec, nevlastní sestra Jana Štěpánková jakbysmet) zvítězily. Po nultém ročníku medicíny přešel na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1969.
Už během studií získával první ostruhy před filmovou kamerou. Diváky zaujal jako syn titulního hrdiny filmu Obžalovaný, ředitele tepelné elektrárny Josefa Kudrny v podání Vlada Müllera, který byl obviněn z finančních machinací. V titulní povídce filmu Každý mladý muž hrál vojína Kryštůfka, přesvědčeného, že "žádný holky nikde nejsou, protože oni si je jen vymysleli".
herec-martin-stepanek-spachal-sebevrazdu-1
Největší filmové role si zahrál počátkem 70. let. V muzikálu Svatá hříšnice, který byl adaptací divadelní hry Františka Langra Obrácení Ferdyše Pištory vytvořil právě Pištoru, barvitou figurku pražského podsvětí a postrach policejního sboru, kterého k dobrému "obrátila" členka Armády spásy Terezka v podání Kateřiny Macháčkové. Štěpánek doslova zazářil v titulní roli filmu Tajemství velikého vypravěče, v němž spolu se svým bratrem Petrem představovali slavné francouzské spisovatele otce a syna Dumasovy. Tehdy ani ne pětadvacetiletý Martin vytvořil Dumase staršího ve třech životních etapách - jako dvacetiletého, jako čtyřicetiletého a jako téměř šedesátiletého. Jednu z hlavních postav ztvárnil ve výpravné válečné fresce Sokolovo, v níž mu režisér Otakar Vávra svěřil roli nadporučíka Otakara Jaroše, muže, který zahynul hrdinskou smrtí při obraně vesnice Sokolovo a jako první cizí státní příslušník byl vyznamenán titulem Hrdina Sovětského svazu.
Naposledy četli jeho jméno v titulcích diváci díky filmu Jiřího Sequense Rukojmí z Bella Vista, což byla filmová verze jednoho z dílů seriálu 30 případů majora Zemana. Představoval v něm Jandu, bocmana české záoceánské lodi Morava, který pomáhá důstojníkovi kontrarozvědky Hradcovi v podání Rudolfa Jelínka při plnění jeho nebezpečné mise.
V roce 1981 Martin Štěpánek i se svojí manželkou, herečkou Jaroslavou Tvrzníkovou, emigroval. Nejdříve do Rakouska, nakonec se usadil v německém Mnichově, kde úzce spolupracoval s Rádiem Svobodná Evropa. Do rodné vlasti se natrvalo vrátil až v roce 1994.
Někdejší člen činohry Národního divadla (1968-1973), Činoherního klubu (odtud dostal z politických důvodů výpověď) a Divadla Na Vinohradech (1977-1981) se sice znovu vrátil k herectví, ale dál prosazoval i svoje občanské a politické názory a postoje. Od září 2006 do ledna 2007 byl dokonce ministrem kultury v první Topolánkově vládě.
Filmoví režiséři už ale pro něj mnoho rolí neměli - výraznou roli hlavního vrátného si zahrál například v Herzově podobenství Passage, postavu Markvarta z Vartemberka v Nikolaevově historické detektivce Jménem krále.
Letos na jaře ho mohli televizní diváci vidět jako manžela jedné z hlavních hrdinek seriálu Pojišťovna štěstí V, pilota Václava Hábu.
Martin Štěpánek je za posledních několik málo let už třetím významným českým umělcem, který se zastřelil - před osmi lety stejný odchod ze světa volil herec Vlastimil Brodský, před třemi roky hudební skladatel Karel Svoboda.