Glum navštíví Farmu zvířat. Známý herec snad konečně dotočil vysněný orwellovský film

Glum navštíví Farmu zvířat. Známý herec snad konečně dotočil vysněný orwellovský film
Glum (Andy Serkis) – Pán prstenů | New Line Cinema
George Orwella známe jako toho pána, na něhož se odvolává každý, komu byl v internetové diskuzi smazaný příspěvek, přičemž málokdo ví, o čem doopravdy psal. Jakožto pro socialistu pro něj bylo typické zastávat se hlavně práv pracujících tříd proti politickým a kapitalistickým elitám, což možná někoho překvapí. Jeho nejslavnější díla ale samozřejmě nabývají větší měřítko a strefují se do mírně abstraktních mechanismů moci jako celku. Takovou roli plní kritika fašismu v 1984 a aluze na nevydařenou socialistickou revoluci ve Farmě zvířat, která bohatě čerpá z ruského předobrazu.
Andy Serkis
Andy Serkis

Herec

7.7
Zatímco 1984 se dočkalo bezpočtu adaptací, Farma zvířat to má o kus složitější. Vzhledem k povaze námětu vyžaduje animovanou formu, nicméně samotný příběh rozhodně není pro děti, na něž se většinou u animace marketéři soustředí. V důsledku téhle distribuční slepé uličky není snadné se materiálu chopit. Máme tu alespoň film z roku 1954 a méně známý televizní projekt z roku 1999.
Farma zvířat
| Louis De Rochemont Associates
Vývoj digitálních technologií ale posouvá dosavadní zvyklosti a pro Farmu zvířat se otevírají nové cesty. Filmaři si toho všimli hned zkraje trendu, adaptaci tedy oznámili už v roce 2012. Andy Serkis měl zprvu sloužit jen jako scenárista, postupem času na něj ale padla i režijní pozice. Film se následně veřejně zjevoval a opět mizel z povědomí, v roce 2018 koupil distribuční práva Netflix. Přesto jsme tak nějak přestali počítat s tím, že se někdy dočkáme výsledku, vždyť Serkis měl už tak dost nabitý program. Jeho Mauglí navíc skončil jako obří propadák, což ho mohlo od režie odradit.
Legendární adaptace Orwellova 1984 slaví 40 let. Její výklad říká víc o nás než o čemkoliv jiném
Filmy23. 3. 2024
Legendární adaptace Orwellova 1984 slaví 40 let. Její výklad říká víc o nás než o čemkoliv jiném
Půlmiliardový druhý Venom mu ale mohl trochu spravit chuť a po jeho uvedení do kin se nechal Andy slyšet, že Farma zvířat ožívá. Vloni pak oznámil, že je v půlce a nyní... Nyní je podle všeho dotočeno! Píše se tak alespoň v detailním autorizovaném Serkisově profilu v Deadline. Není blíže vysvětleno, co to vlastně znamená, mluvíme přece o animovaném filmu. Znamená to, že je hotová animace i dabing? Nebo jen jedno z toho? V tuhle chvíli je tedy stále brzo na to odhadovat, kdy se dočkáme hotového výsledku, nicméně můžeme asi počítat tím, že nad ním Serkis ani po dvanácti letech nezlomil hůl a projekt se stále šine dopředu.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů tohoto roku.
Zdroj: Deadline