Tvůrci nejděsivějšího hororu předělají temnou klasiku. Slibují mnohem drsnější remake

Tvůrci nejděsivějšího hororu předělají temnou klasiku. Slibují mnohem drsnější remake
Sinister | Summit Entertainment
Původní Lovcova noc je spíš než klasický noir temným příběhem o dospívání s bravurní černobílou kompozicí a chytře propašovanými motivy ideologického nátlaku, jemuž před charismatickým Powellem podléhá především vdova Willa Harper (Shelley Winters). Nelítostný zločinec se dostává do křížku s jejími dvěma dětmi, ve stínech vyčkává na správnou příležitost k odcizení panenky a s vytetovanými nápisy „LOVE“ a „HATE” na kloubech prstů vytváří jednoho z nejpodlejších záporáků v dějinách kinematografie.
Lovcova noc
Lovcova noc
74%
A to je něco pro Derricksona, jenž horory pro celou rodinu umí přeměnit ve strhující a divácky vděčnou podívanou. Sinister je podle aktualizovaného vědeckého projektu Science of Scare nejděsivějším filmem vůbec, a to v něm protagonista v podání Ethana Hawka většinou jen prohlíží strašidelné videozáznamy. Právě Hawke by mohl být vhodným nástupcem Mitchuma – ačkoli jej známe převážně z kladných rolí, v Černém telefonu se chopil děsivé úlohy dětského únosce a vraha, jehož poslední mladá oběť ve sklepě telefonuje s dříve zabitými dětmi.
Nová Lovcova noc vznikající pod studiem Universal by navíc měla být věrná spíš nekompromisnímu stylu Derricksona a Cargilleho, který v Černém telefonu zjihl jen nepatrně. Scenárista na sociální síti X připomněl, že Laughtonův snímek vychází z „mnohem temnější“ předlohy, na jakou si filmaři v padesátých letech nemohli troufnout. Padesátková verze je mistrovským dílem z pohledu stylu či hereckých výkonů, ale dnes už mnohá tabu neplatí a tvůrčí duo, jež připravuje také pokračování Černého telefonu, bude mít v rukávu hodně trumfů.
Derrickson umí režírovat dětské herce, kteří budou i pro moderní adaptaci esenciální. Natočil také prvního Doctora Strange a je dostatečně zkušený, aby svůj první remake ustál se ctí. Laughton před ním oživil tradice němého filmu a expresionismu, Derrickson v Sinisterovi působivě otiskl legendu snuff filmů a v Černém telefonu vykouzlil morbidní dětský horor jako od Stephena Kinga. Nadcházející Lovcovu noc bychom tak měli spíš milovat než nenávidět.
zdroj: SlashFilm, X
Prohlédněte si žebříček nejočekávanějších filmů roku 2024.