Na druhého Batmana si počkáme. Pattinsonova netopýřího detektiva zdržela stávka

Na druhého Batmana si počkáme. Pattinsonova netopýřího detektiva zdržela stávka
The Batman (2022) | Warner Bros.
Mezi oddanějšími cinefily se už dávno vědělo, že z Roberta Pattinsona vyrostl zajímavý herec s dobrým čuchem na projekty. Přesto bylo trochu riskantní obsadit „Edwarda ze Stmívání" do filmu o největším superhrdinském bručounovi, když se s ním pořádný kus široké veřejnosti setká poprvé od doby, co pořádal třpytivé procházky lesem s Kristen Stewart.
The Batman
The Batman
86%
Pattinsonův „emo-Batman" ale nakonec zafungoval jako slušný kontrast k předchozí variaci Bena Afflecka. Výrazně drobnější a fyzicky „standardnější" Robert nesplňuje běžnou představu superhrdiny, tím lépe ale vynikla specifika Bruce Waynea coby smrtelníka, jehož jedinou nadpřirozenou schopností je pohádkové dědictví.
Snímek Matta Reevese čerpal ze zkušeností získaných skrze Jokera, tedy že civilnější a špinavější podání přesně zapadá do trendů doby. Retro stylizace evokující klasické detektivky taky neuškodila. Můžeme se dohadovat o tom, jestli se všechny nápady povedlo dotáhnout, zdá se ale nezpochybnitelné, že z komerčního i kritického pohledu se série vydala na dobrou cestu.
The Batman | Warner Bros.
Proč tedy čekáme tak dlouho na pokračování, které se mělo zjevit v roce 2025 a nyní víme, že to bude ještě o rok později? Warneři totiž právě o sezónu odsunuli premiéru jak Batmana, tak nového eventového filmu P. T. Andersona s Leem DiCapriem. Tato škatulata jsou podle oficiálních vyjádření dalším důsledkem scenáristické a herecké stávky.
Warneři ale beztak nemají důvod s dvojkou spěchat, rádi by totiž prostřednictvím Batmana prodali ještě vedlejší produkty. Colin Farrell dostane vlastní tučňákovský seriál a Reeves osobně chystá show odehrávající se v arkhamském blázinci. Původně měl vzniknout seriál o práci gothamské policejní stanice, Reeves ale upřednostnil atraktivnější mentální instituci zaplněnou vyšinutými superpadouchy. Není jasné, v jakém pořadí tyto projekty dostaneme (Tučňák by měl dorazit ještě letos), jistě to ale bude dobře promyšlená strategie.
Druhý Batman tedy má fungovat nejen sám o sobě, ale již i jako součást franšízy. Hlavní chod, který si musíme vysloužit tím, že poctivě sníme polévku. DC se zbrklá snaha rozjet mnoho věcí naráz minule krutě nevyplatila. Uvidíme tedy, jestli se producenti poučili a nový netopýří vesmír bude dávkován lépe.
Nolanovy Batmany si můžete připomenout na HBO Max. Podívejte se i na žebříček jejich nejlepších filmů podle databáze Kinbooxu.
zdroj: The Hollywood Reporter