První francouzský superhrdina. Hrabě Monte Cristo v traileru ukazuje Hollywoodu záda

První francouzský superhrdina. Hrabě Monte Cristo v traileru ukazuje Hollywoodu záda
Hrabě Monte Christo | Pathé
Jde o další z dlouhé řady filmových adaptací, jimž Dumasovo dobrodružné melodrama neuniká opravdu po celém světě. Poslední velký koprodukční pokus se ovšem realizoval před dvaadvaceti lety, snímek od Kevina Reynoldse (Robin Hood, král zbojníků) s Jimem Caviezelem a Guyem Pearcem se ke klasikám hodných knižního odkazu nezařadil. To spíš francouzská verze z roku 1954 s Jeanem Marais, popřípadě seriál z devadesátých let v čele s Gérardem Depardieuem.
Hrabě Monte Christo
Hrabě Monte Christo
AI
65%
Nadčasový a „několik žánrů mixující“ příběh Edmonda Dantèse, jenž se v první polovině devatenáctého století stane obětí prospěchářských intrik a na čtrnáct let skončí v odlehlém vězení, nabídne podle La Patellièra a Delaporteho „dobrodružství i thriller navršené na neskutečně silnou lovestory.“ Oba renomovaní tvůrci, kteří spolu natočili už dramedie Jméno (Le Prénom) a To nejlepší teprve přijde (Le Meilleur reste à venir) popisují Dantèse jako „prvního francouzského superhrdinu, který sestoupil do stínů a přijal identitu maskovaného mstitele.“
Hrabě Monte Christo: teaser trailer | Pathé
Úvodní trailer přitom odpovídá jejich ambicím i profesní stopě v podobě Tří mušketýrů, kteří loni ve dvou filmech (D'Artagnan a Milady) v režii Martina Bourboulona obecenstvu poskytli vzrušující, inteligentní a dravě natočený historický spektákl. Hrabě Monte Cristo sice nemá herce formátu Evy Green či Vincenta Cassella, ale čtyřiatřicetiletý Pierre Niney má ve Francii zvučné jméno a Itala Pierfrancesca Favina ze Suburry, Rivalů či Světové války Z netřeba představovat.
Na první pohled zatím stejně vládne výpravnost a nádherné obrazy, orchestrální hudbou pospojované do luxusní trailerové koláže, z níž padá čelist. Už na malém prostoru vynikne zeměpisný i emociální rozsah a také režisérská zdatnost, neboť většina záběrů přetéká dynamikou i bez vyloženě akčního dění. Toho si však evidentně užijeme dosyta a jednoznačně půjde o film, který si zaslouží zhlédnout na co největším plátně.
Natolik poctivé a starosvětsky vyhlížející adaptace (zato však s moderní flexibilní kamerou) nevznikají zase tak často a produkující společnosti Pathé a Chapter 2 mají minimálně ve Francii v rukách jistý hit. Filmařské duo má podle ředitele Chapter 2 Dimitriho Rassama „potřebný talent a respekt k DNA tohoto mistrovského díla, přestože vyvinuli moderní a vskutku filmovou vizi.“ Díky jedinému krátkému videu se natěšení jeví na místě a Dumas by mohl v nové divácké generaci ulovit další čtenáře spolehlivěji než prostřednictvím povinné školní četby.
Podívejte se také na žebříček nejlepších historických filmů podle Kinoboxu.
zdroj: Variety