Vyhořelá režisérská hvězda remakuje kultovní horor. První trailer odhaluje chatový teror

Vyhořelá režisérská hvězda remakuje kultovní horor. První trailer odhaluje chatový teror
The Strangers: Chapter 1 | Donart Film
Nenápadný režijní debut Bryana Bertina stál devět milionů dolarů a před šestnácti lety byl nečekaným ospalým hitem. Po slabším rozjezdu totiž v kinech nabral nový dech podobně jako protagonisté, kteří čelili strašidelným a záhadně motivovaným okupantům v maskách. Tržby se vyšplhaly na 82 milionů, ale na pokračování se muselo čekat celou dekádu. Oni 2: Noční kořist (The Strangers: Prey at Night) se roku 2018 pořídili ještě levněji než jednička, ale slabé recenze film Johannese Robertse (47 metrů) nepodržely a publikum celkem utratilo 32 milionů dolarů.
Cizinci: Kapitola 1
Cizinci: Kapitola 1
AI
61%
To však stačilo k tomu, aby série přežila a mohla dojít k restartu. Nadcházející Kapitola 1 uzavírá do pronajaté chaty hvězdu seriálu Riverdale Madelaine Petsch, která s manželem na pětileté výročí svatby okusí iracionální maskovaný teror. Dost volně střižená upoutávka sesumíruje nejméně dvě třetiny filmu, jehož základní premisa nevyžaduje víc než dvě krátké věty. Zamilovaný pár projíždějící podezíravým vidlákovem skončí v jedné místnosti s vyšinutými individui, kteří dovedně postávají ve stínech, šmírují a také tasí sekeru. A bude na čtyřiašedesátiletém Harlinovi, aby z toho vytěžil koukatelnou podívanou.
The Strangers: Chapter 1: trailer | Lionsgate
Finský tvůrce, jenž k hororům přičichl třeba ve Vymítači ďábla: Zrození nebo ve found footage Záhada hory mrtvých, chce dle svých slov uctít vše, co lidé mají na originálu rádi. A přihodit k tomu vlastní ostré koření. „Naším cílem bylo předložit fanouškům něco, co si oblíbili na prvním dílu – nahodilost násilí a záhadu, která vše obklopuje,“ vyprávěl pro Movieweb. „Pro mě je originál něco jako oblíbené jídlo ve vyhlášené restauraci. Chtěli jsme mít jistotu, že se vrátíme do stejného podniku s týmž jídlem, ale přidáme do něj vlastní koření a posuneme to celé o kousek dál.“
Posunutí dál přitom skýtá klasické nástrahy nejen hororových pokračování, jimž strohý koncept předchůdců nemůže stačit. Producent Courtney Solomon slíbil víc lekaček sloučených s atmosférou děsivé hrozby, jíž postavy z neznámých důvodů čelí. Harlin, jenž hluboce ocenil přínos herečky Madelaine Petsch, pro změnu láká na „prozkoumání těch otázek, jež originál neobjasnil.“ Režisér hodlá scénář z pera převážně komediálního dua Alana R. Cohena a Alana Freedlanda (Na doraz, Americký táta) zavést až za závoj mysteria a nakousnout mytologii záporáků.
Oni (2008)
Oni (2008) | Universal Pictures
Tím pádem hrozí spíš oslabení šokového účinku uctívané jedničky, přičemž trailer servíruje poměrně tradiční žánrové výjevy bez jakékoli originální hodnoty. Harlin je nicméně zkušený tvůrce, který by se mohl rozpomenout na své hvězdné začátky a zařídit, aby další hororový sequel nevznikl zhola zbytečně. Oni jsou zpola zapomenutým filmem, který by si zasloužil připomenout nové generaci. Zda to The Strangers: Chapter 1 dokáží, to je zatím ve hvězdách.
Podívejte se, zda se Oni umístili v žebříčku nejlépe hodnocených hororů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
zdroj: Movieweb