Zdeněk Troška, doktor od jezera hrochů

Zdeněk Troška, doktor od jezera hrochů
zdenek-troska-doktor-od-jezera-hrochu-1
"Sám jsem byl překvapený, kolik lidí tu knížku zná," říká režisér Troška, "i proto jsme nevymýšleli žádné ptákoviny a jen se pokusili o její co nejvěrnější převod na filmové plátno." Místo 70. let minulého století se sice ocitneme v současnosti, místo závisti ohledně nové pračky či barevné televize jsou hrdinům trnem v oku plastické operace a potomci studující v Americe, jinak ale podle tvůrců zůstalo všechno na svém místě. "Čecháčkovství je prostě pořád v nás," směje se Troška, "jak mi nedávno řekl jeden Rus: České ženy jsou skvělé, pokud tě opravdu milují, tak je jim jedno, jakou barvu má tvoje ferrari."
Snímek vypráví příběh dobráckého a neprůbojného doktora Čeňka Dobeška (Jaroslav Šmíd), kterého krásná manželka Zuzana (Tereza Bebarová) a protivná tchyně Košvancová (Eva Holubová) ponoukají k zlatokopecké honbě za majetkem. Dobešek se tak dílem náhody a dílem proradnosti kolegy Pištěláka (Jiří Langmajer) ocitá na cestě do srdce Afriky, ačkoliv se bojí letadel a jakéhokoliv zvířete víc než vlastní tchyně. A to už je co říct!
"Zdeněk Troška si herce doslova hýčká," pochvaluje si herečka Tereza Bebarová, pro kterou je Doktor od Jezera hrochů filmovým debutem, "za všech okolností je milý, radostný a pozorný, takže nemůžu mluvit ani tak o práci jako spíš o úžasných prázdninách."
zdenek-troska-doktor-od-jezera-hrochu-2
Eva Holubová souhlasí: "Každý den jsme od něj s Terezkou dostávali několik dárků, videa, knížky, perly, ani unosit to nestačím," a hned začne plánovat volné pokračování. "Já si ve dvojce vezmu Boba Klepla, Zuzka Slavíková si nabrnkne Mirka Vladyku a Terezce Bebarové dohodíme nějakého masaje. Jirku Langmajera už nepotřebujeme, celé to bude začínat, jak si ho domorodci opékají na ohni," naráží Eva Holubová na fakt, že Langmajerova přítomnost v Africe je dílem filmového triku. "Páteř pana Langmajera bohužel není v takovém stavu, aby vydržela jedenáctihodinový let do Keni a dlouhé a únavné přejíždění po rozbitých afrických cestách," vysvětluje Zdeněk Troška a dává k dobru historku o tom, jak místní domorodci nemohli pochopit, že v záběru na určité místo nesmějí chodit, protože tam už někdo stojí.
Režisér, který je díky svým filmům jedněmi milován a druhými proklínán, se na novinářské projekci už předem ohrazoval proti některým výhradám, které podle něho určitě přijdou. "Když za mnou lidé z nakladatelství XYZ přišli s myšlenkou na zfilmování této knihy, hned jsem jim říkal, že to není zrovna nejlepší látka pro film. Neděje se v ní nic příliš dramatického, je to vlastně jen taková anekdotka o někom, kdo nějak žije, pak podnikne cestu do Afriky, tam se něco stane a on se zase vrátí," popisuje vznik filmu Troška. "Typy, které pan Švandrlík popsal, mi přijdou ale tak zajímavé a vydařené, že jsem na jejich nabídku nakonec kývnul. Chtěli jsem v lehké, úsměvné nadsázce natočit komunální obraz naší společnosti, všechny ty doktory, pacienty, zelináře, pavlačové drbny a tchyně."
zdenek-troska-doktor-od-jezera-hrochu-3
Stejně tak režisér vysvětloval svou hereckou účast ve filmu. "Před kameru se rozhodně necpu, spíš naopak, dostala mě před ní až kamarádka a strakonická rodačka Mařenka Poledňáková, chtěla abych jí ve filmu Dva lidi v zoo zahrál šíleného režiséra, tedy přesný opak toho, jaký jsem," směje se Troška s tím, že podobnou službu udělal ještě několika svým kolegům, například Petru Zelenkovi v mystifikačním dokumentu Mňága - Happy end. "Do role plastického chirurga Špačka byl obsazen herec, ten ale dorazil na natáčení silně indisponován, na rychlo jsme volali čtyřem jiným, jestli by za něj nezaskočili, nikdo z nich ovšem nemohl, takže jsem se nakonec nechal kolegy ve štábu ukecat a roli o pěti větách zahrál," vysvětluje, jak došlo k tomu, že hraje ve vlastním filmu.
Česko-slovenská komedie s rozpočtem 33 milionů korun je producentským debutem společnosti Farbyka Production a do českých kin vstoupí 25. února ve 43 kopiích, dalších dvanáct je určeno pro Slovensko. Kromě již zmíněných herců v ní hrají i Alžbeta Stanková, Oldřich Navrátil, Jitka Smutná, Tereza Brodská, Michal Novotný a Adéla Gondíková. A druhý díl, o němž žertovala Eva Holubová, prý rozhodně není vyloučen, neboť Miloslav Švandrlík stihl před svou smrtí na podzim loňského roku napsat námět na volné pokračování. "Určitě bych si ho rád přečetl," uzavírá Troška.
Více informací naleznete na kartě filmu.