Katka si myslí na Oscara!

Katka si  myslí na Oscara!
Rozhodnutí, že cenami ověnčený dokument V pasti o drogově závislé dívce, bude mít pokračování, padlo na jaře 2007. Sehnat někoho, kdo žije na ulici, v nádražních boudách či squatech a žádný mobil mu nevydrží dlouho, sice nebylo lehké, ale nakonec se to povedlo. Čtrnáct dní po té přišel první natáčecí den a s ním šok. Katka se přiznala, že je těhotná! "Bylo mi jasné, že do příběhu vstupuje strašně silné a zásadní téma a vůbec jsem si nedovedla představit, co bude následovat," vrací se k inkriminovanému momentu režisérka. "Hlavní pocit ale byla nějaká nejasná naděje, že to by mohl být ten impuls, na který Katka pořád čeká, a zároveň hrůza z toho, co se stane, když se to nepovede."
katka-si-mysli-na-oscara-1
Zkušená a životem značně poučená režisérka, která už se "svými" hrdiny prožila nejedno trápení a bolest, v danou chvíli ještě netušila, že ji čeká i na její poměry výjimečné natáčení plné velkých, častokrát velmi nečekaných a nezvladatelných emocí, které mají tendence vás doslova zavalit. "Byli jsme Katce nápomocni při organizaci lékařské péče, v Motole jsme sehnali specialistu na porody narkomanek, snažili jsme se dohlédnout, aby na domluvené schůzky opravdu přišla... Všichni jsme si moc přáli, aby to byl příběh s dobrým koncem, byly chvíle, kdy to tak i vypadalo, rozhodně jsme ale žádné situace neiniciovali, ani neprovokovali," popisuje Třeštíková okolnosti, za kterých film vznikal. "S Katkou jsme se vždy na všem domluvili, nikdy jsme netočili bez jejího vědomí nebo skrytou kamerou. Pokud je Katka před kamerou poznamenaná drogou, tak prostě proto, že na předem domluvené natáčení dorazila v takovém stavu."
Katka i její partneři dostávali za každý natáčecí den honorář. "Přece jen nám dávali něco ze sebe, podepsaná smlouva a z ní vyplývající honorář byly dokladem toho, že náš vztah akceptují," vysvětluje režisérka technickou stránku věci s tím, že poměr natočeného a nakonec použitého materiálu odhaduje na 15 ku 1 až 20 ku 1.
katka-si-mysli-na-oscara-2
Při dokončování filmu prý došlo jen k jednomu výraznému sporu s dramaturgy a ostatními tvůrci. Diváci, kteří viděli pracovní verze filmu, se ptali, jak dokázala za celá ta léta Katce nic neříct. "Jsem pozorovatel a vždycky jsem se tak cítila, nikdy jsem se nestavěla do role soudce. Mojí motivací je předat divákům nějaké pozorování, poznání a zkušenost, ale rozhodně nejsem kus dřeva, který je netečný k tomu, co vidí a zaznamenává," říká Třeštíková s tím, že se Katce samozřejmě za těch čtrnáct let snažilo domlouvat mnohokrát. Přesto nakonec ustoupila a do filmu jednu takovou "rodičovskou" scénu zařadila. "Uvědomuji se, že tato scéna z filmu trochu trčí, zároveň jsem ale přesvědčená, že tam má být, stojím si za ní," obhajuje svůj dodatečný krok.
Producentka Kateřina Černá ze společnosti Negativ se nijak netají tím, že by se s filmem rádi ucházeli o Oscara. Kde bere ten optimismus? "René, předchozí Helenin film, měl v Americe obrovský úspěch a nás hodně mrzelo, že jsme neuhlídali všechny patřičné náležitosti, které jsou k nominaci na Oscara potřeba," vysvětluje Černá. Tentokrát už nehodlají podcenit nic. Tvůrci chtějí film poprvé představit na velkém zahraničním festivalu a splnit i podmínky o týdenních promítáních na Manhattanu a v Los Angeles. "René byl desperát a to mají Američané rádi, Katka to bude mít v tomhle směru těžší, ale i tak chceme zkusit štěstí," uzavírá producentka Kateřina Černá.
Do českých kin dorazí Katka už 25. února 2010. Podrobnosti o obsahu a tvůrcích na kartě filmu.