Unikátní výstava filmových kostýmů

Unikátní výstava filmových kostýmů
unikatni-vystava-filmovych-kostymu-1
Pokud se z nějakého filmu stane hit, producenti okamžitě začnou chystat dvojku. Stejným způsobem postupovali i organizátoři výstavy Jak se oblékají pohádky, kteří po loňském úspěchu promptně připravili volné pokračování. Počet prezentovaných pohádek vzrostl z patnácti na třicet, přičemž místo loňských padesáti kostýmů budou moct návštěvníci letos obdivovat už více než dvě stě šatů.
Jde o výstavu v Evropě zcela ojedinělou,“ říká generální ředitelka Barrandov Studia Janka Vozárová, „a to z prostého důvodů – nikdo jiný se nemůže chlubit takovou sbírkou filmových kostýmů jako právě Barrandov.“ Však se také o výstavu perou další zahraniční i tuzemská města. Koncem ledna poputuje na měsíc do Berlína, na jaře ozdobí jubilejní 50. ročník mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a příští rok na Vánoce se z ní budou těšit obyvatelé a návštěvníci Bratislavy.
 
unikatni-vystava-filmovych-kostymu-2
Art direktorka výstavy Naďa Šafratová-Klempířová tvrdí, že na výstavě budou k vidění jen samá mistrovská krejčovská díla, která ve světě stále budí obdiv a doma už v řadě případů patří do sbírky kulturního dědictví národa (poznáte je podle toho, že na rozdíl od ostatních budou ve skleněných vitrínách). Ostatně kostýmy z filmů Císařův pekař, Pekařův císař a Byl jednou jeden král si nedávno zahrály i po více než padesáti letech v ceněném britském seriálu Tudorovci, ověnčeném hned několika cenami Emmy za kostýmy a výpravu. Kurátorka výstavy Jana Sommerová považuje za vůbec nejvzácnější šaty princezny Krasomily z filmu Pyšná princezna, ve kterých v roce 1952 zazářila Alena Vránová. Ostatně právě ona je společně s Livií Klausovou a režisérem Václavem Vorlíčkem kmotrou letošní výstavy a osobně se zúčastní čtvrteční vernisáže.
 
Ačkoliv výstava byla pojištěna, ředitelka Barrandova nechtěla byť jen naznačit na jakou částku. „Některé hodnoty jsou nevyčíslitelné,“ řekla doslova.
 
Malé i velké návštěvníky jistě potěší, že si budou moct některé z filmových kostýmů osobně vyzkoušet, případně si navrhnout, ušít si a vyfotit se v šatech vlastních či si pod dohledem odborníků natočit krátký animovaný film. Více o výstavě Jak se oblékají pohádky II na stránkách www.jakseoblekajipohadky.cz.