Tuniský parlament se vymezuje proti obsazení černošské hvězdy do role vojevůdce Hannibala

Tuniský parlament se vymezuje proti obsazení černošské hvězdy do role vojevůdce Hannibala
Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth | A24
Tuniský deník Le Presse označil obsazení dvouoscarového herce za problematické. „Považovat Hannibala za afrického černocha je podle Tunisanů a mnoha dalších pozorovatelů historickým pochybením,“ uvádí text francouzsky psaného tisku „Kartágo, které vybudovali Féničané na území dnešního Tuniska, se nachází jen 200 kilometrů jihozápadně od Sicílie,“ navazuje článek, podle něhož byl Hannibal bělochem.
„Výběr Washingtona vyvolává otázky o afrocentrismu, historické věrohodnosti a problematice castingu ve filmovém průmyslu,“ stojí dál v kritickém článku. Jeho obsah podporuje petici na webu Change.org, která po Netflixu žádá zrušení projektu. Hlavní záminkou je tvrzení, že „takto chybné obsazení a s ním související pokřivení historie je neakceptovatelné a neetické“. Petice se rovněž obrací na tuniskou ministryni kultury Hayet Ketat Guermazi, po níž vyžaduje „zakročení proti tomuto pokusu o krádež našich dějin“.
Equalizer 3: Poslední kapitola
Denzel Washington – Equalizer 3: Poslední kapitola | Falcon
Podle informací The Guardian se tato záležitost projednává také v tuniském parlamentu, jehož členka Yassine Mami konfrontovala Guermazi. „Ministryně by měla zaujmout jasné stanovisko. Mluvíme tu o obraně tuniské identity a také o vyslyšení proseb a reakcí našich občanů,“ uvedla Mami. Guermazi ovšem propaguje střízlivější a ekonomický postoj, s Netflixem naopak vyjednávala o natáčení některých scén v Tunisku.
„Je to fikce, mají na to právo,“ sdělila ministryně v prohlášení citovaném webem Fox News. „Hannibal je historickou postavou, a přestože jsme hrdí na jeho tuniskou identitu… Co můžeme dělat? Záleží mi především na tom, aby v Tunisku natočili alespoň jednu scénu a zmínili ho. Chceme z Tuniska znovu udělat platformu pro zahraniční filmy,“ uzavřela Guermazi.
Netflix se k záležitosti zatím nevyjádřil, ale očekávat zrušení projektu nebo jeho přeobsazení by bylo bláhové. Streamovací služba přečká i miliardovou žalobu od egyptského státního zástupce, jenž reagoval na dubnové uvedení dokudramatu Africké královny – Královna Kleopatra. Pověstnou vládkyni v ní ztvárnila herečka Adele James, dcera jamajského otce a britské matky. Renomovaný egyptský archeolog Zahi Hawass se přitom v rozhovoru pro Egypt Independent nechal slyšet, že podobné právní kroky jsou absurdní. „Nemůžeme vést soud proti Netflixu, určitě bychom prohráli. Oni mají právo odvysílat cokoli, dokud je dodržovaná svoboda slova, a my zase můžeme natočit film, který zastíní veškerou jejich tvorbu. Žaloba proti nim ovšem nikdy nebude úspěšná,“ vysvětlil Hawass.
Africké královny: Královna Kleopatra
Africké královny: Královna Kleopatra | Netflix
Dosud nepojmenovaný historický film o Hannibalovi bude drahým projektem s hvězdnými tvůrci, který může tuniskou kulturu podpořit. Jeho pověst v daném regionu ho však neblaze předchází a také západní společnost opakovaně vyjadřuje nesouhlas s podobným castingem. A to dokonce i v případě fiktivních postav jako pohádková Sněhurka, již v nadcházejícím Disneyho remaku hraje americká herečka kolumbijského původu Rachel Zegler.
zdroje: Le Presse, The Guardian, Fox News, Egypt Independent