Nevyléčitelný optimista proti nevyléčitelné nemoci. Michael Fox o životě s Parkinsonem

Nevyléčitelný optimista proti nevyléčitelné nemoci. Michael Fox o životě s Parkinsonem
Still: A Michael J. Fox Movie | Apple TV+
V trilogii Návrat do budoucnosti Fox ztvárnil protagonistu Martyho McFlye, jenž společně s doktorem Emmettem Brownem (Christopher Lloyd) cestuje časem a napravuje (nebo narušuje) časové kontinuum. Kritický i finanční úspěch série učinil z Foxe nejžádanějšího dvacátníka Hollywoodu vedle Toma Cruise. Za seriál Rodinná pouta obdržel tři ceny Emmy a také Zlatý glóbus. Roku 1989 si zahrál složitou úlohu vojína Erikssona v psychologickém dramatu Oběti války, kde dokázal, že talentu má na rozdávání.
Roku 1991 natáčel romantickou komedii Doktor Hollywood, když jej zastihla nepříjemná diagnóza. Navzdory zjištěné Parkinsonově chorobě s herectvím pokračoval v komediích Život s Mikeym, Poslíček nebo Vztek. Připsal si vedlejší role ve hvězdně obsazených filmech Americký prezident a Mars útočí!, Peter Jackson jej obsadil jako protagonistu hororové fantaskní komedie Přízraky. Další tři Zlaté glóby vyhrál za seriál Všichni starostovi muži
Christopher Lloyd a Michael J. Fox
Christopher Lloyd a Michael J. Fox na newyorském Comic-Conu v říjnu 2022 | Getty Images
Od přelomu tisíciletí přijal jen pár filmových rolí, častěji hostuje v seriálech jako Dobrá manželka nebo Prezident v pořadí. Roku 2014 si zahrál v sitcomu The Michael J. Fox Show inspirovaném jeho životem. S Parkinsonem v něm bojuje coby televizní hlasatel Michael Henry. V soukromí se Fox věnuje financování výzkumů Parkinsona, jehož příčiny dosud nejsou plně pochopené a neexistuje účinný lék. Dochází při něm k úbytku nervových buněk v oblasti středního mozku, které produkují dopamin. Při jeho nedostatku lidé ztrácí motorické schopnosti a koordinaci, snižuje se jejich svalové napětí a zhorší se automatické pohyby. Nemoc se postupně může vyvinout až v demenci.
Fox se po zjištění diagnózy utápěl v alkoholu, ale následně s návykovými látkami definitivně skončil. Roku 1998 podstoupil neurochirurgický zákrok zvaný thalamotomie (jedná se o destrukci malé skupiny buněk v části mozku zvané thalamus pomocí laserového gamma nože) a o dva roky později založil The Michael J. Fox Foundation, organizaci podporující výzkum a léčbu nemoci. O svých zkušenostech a optimistických vyhlídkách napsal čtyři knížky, časopis Time jej roku 2007 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
Dokument Still: A Michael J. Fox Movie zmapuje Foxův život z hercovy perspektivy. Tvůrci měli neomezený přístup k jeho rodině a dle oficiální synopse zkoumají, co se stane, když „nevyléčitelný optimista bojuje s nevyléčitelnou nemocí“. „Sebelítost je mírnou formou zneužívání,“ řekl Fox v březnu na festivalu South By Southwest, kde měl dokument světovou premiéru. „Můžu se litovat, ale na to nemám čas. Z téhle zkušenosti může vzejít poučení, je to svým způsobem výzva,“ dodal jednašedesátiletý herec.
Still: A Michael J. Fox Movie: trailer | Apple TV+
Snímek obstaral David Guggenheim, režisér oceňovaných dokumentů jako Čekání na Supermana o krizi veřejného vzdělávání v USA, ekologická Nepříjemná pravda nebo V Billově mozku: dekódování Billa Gatese. Má 95 minut, během nichž poznáme Foxův profesní vzestup či enormní popularitu ve druhé půlce osmdesátek. Ochuzení nebudeme ani o pohled do zákulisí vzniku jeho filmových hitů nebo o archivní záběry z ceremonií a hercova soukromí. Upoutávka přetéká energií a spokojené kritické ohlasy slibují pozitivní ponor do duše člověka, jenž nesklopil hlavu a nepřestal být pro ostatní vzorem.

Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu
Ostatní2. 4. 2023
Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu