Dvousetminutové epiky o drastických vraždách indiánů se dočkáme v říjnu. Má jít o mistrovské dílo z ranku Schindlerova seznamu

Dvousetminutové epiky o drastických vraždách indiánů se dočkáme v říjnu. Má jít o mistrovské dílo z ranku Schindlerova seznamu
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Nevyjasněné vraždy upoutaly pozornost FBI, která vyšetřováním pověřila texaského rangera Toma Whitea (Jesse Plemons). Stopy vedly ke zločinecké organizaci vedené rančerem Williamem Halem (De Niro), jenž se chtěl zmocnit indiánského bohatství. Svého synovce Ernesta (DiCaprio) oženil s osedžskou ženou Mollie Kyle (Lily Gladstone) a následně začal členy její rodiny systematicky vyvražďovat.
Kniha amerického novináře Davida Granna s celým názvem The Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI (Krvavé prachy – osedžské vraždy a vznik FBI) vyšla roku 2017. Tentýž rok se k projektu připojil Scorsese a kolem hlavních rolí kroužili DiCaprio s De Nirem. Práva získala společnost Paramount a produkce měla odstartovat v srpnu 2019 poté, co Scorsese dokončil gangsterku Irčan. Oscarový režisér vyrazil do Oklahomy, kde diskutoval o zapojení původních obyvatel s jejich náčelníkem Geoffreym M. Standing Bearem. Paramount se ale zalekl rozpočtu šplhajícího ke 200 milionům dolarů, takže velkoprodukci pomohla zastřešit služba Apple TV+.
Robert De Niro a Martin Scorsese
Robert De Niro a Martin Scorsese během natáčení snímku Irčan | Netflix
Tvůrci chtěli zůstat věrní historii i autentickému a citlivému znázornění Osedžů, což dokládá obsazení Lily Gladstone. Šestatřicetiletá herečka ze seriálu Miliardy nebo z dramatu První kráva je přímým potomkem prvního amerického národa a do svých jedenácti let žila v indiánské rezervaci Blackfeet v Montaně. „Nesmírně si vážím a jsem vděčná za tento dar i velkou zodpovědnost,“ uvedla na svém instagramovém profilu. „Nejvřelejší dík náleží národu Osedžů, je pro mě nedocenitelné, že jste mě přijali a že se mohu podílet na tomto příběhu,“ dodala.
Natáčení začalo v dubnu 2021 a Scorsese se scenáristou Ericem Rothem (Forrest Gump) vrhli značné úsilí do zakomponování perspektivy původních obyvatel. „Filmaři mě kontaktovali a navštívili mě,“ potvrdil bývalý náčelník Jim Gray pro web RogerEbert.com. „Potomci obětí z komunity Gray Horse, dílčí sekce Osedžů a dějiště vražd, se obávali toho, jak budou ve filmu vyobrazení,“ vysvětloval. Štáb se prý sešel se dvěma sty původními obyvateli a prováděli brainstorming. 
Daniel Day-Lewis
Poslední Mohykán | Morgan Creek International
Chtěli se totiž vyhnout neduhům úspěšných hollywoodských filmů s indiánskými postavami jako Tanec s vlky, Poslední mohykán nebo Malý velký muž. „Všechna ta díla spojují tři nástrahy, jimž byste se měli vyhnout,“ vzpomínal Gray na rozhovor se Scorsesem. „Ani jeden z těch filmů nenapsali původní obyvatelé, všechny jsou fiktivní a vždy bylo zapotřebí bílého zachránce. David Grann napsal o skutečných lidech,“ vylíčil Gray, jehož pradědeček Henry Roan byl před stoletím jednou z obětí. Ve filmu jej ztvárňuje indiánský herec William Belleau, což Gray posvětil.
Natáčení se účastnila a menší roli ztvárnila také editorka Osage News Shannon Shaw, která vyzdvihla přátelskou atmosféru plnou vzájemného respektu. Nejen ona nepochybuje, že konzultace a začlenění původních obyvatel přispějí ke kvalitě a hodnotě snímku, jehož podoba se má od původních Scorseseho představ značně lišit. Potvrdila to i Gladstone v lednovém rozhovoru pro Variety.
Produkce Killers of the Flower Moon skončila prvního října 2021, o půl roku později se dotáčely sekvence zachycující tradiční tance Osedžů. Film se od té doby tvaruje ve střižně, kde na něm pracuje Scorseseho stálá kolegyně, třiaosmdesátiletá Thelma Schoonmaker. Daily Mail a další weby v únoru informovaly, že finální sestřih trvá rovných 200 minut. To je sice o devět minut méně než Irčan, jehož Scorsese natočil za lukrativních podmínek pro Netflix, ale stále jde o neobvykle dlouhou stopáž. 
Síla psa
Jesse Plemons – Síla psa | Netflix
Ta by mohla být problémem pro uvedení snímku na květnovém festivalu v Cannes, který tak dlouhé filmy do programu nezahrnuje. Podle posledních zpráv však bude v Cannes debutovat společně s pátým Indianem Jonesem a započne svou festivalovou pouť na Oscary. Do omezeného množství kin se dostane 6. října, o dva týdny později ho čeká široká kinodistribuce. Až poté zamíří na Apple TV+.
Už nyní jde o hlavního favorita nadcházející sezóny, čemuž vedle renomovaných tvůrců přispívá právě téma utlačovaných etnik a popsaný zodpovědný přístup k historii. Killers of the Flower Moon by mohli navázat třeba na oceňovaný Schindlerův seznam, v němž Steven Spielberg rovněž oživil nejtemnější kapitolu sužovaného, v tomto případě židovského etnika a vyznání. A převzal Oscary za nejlepší film i režii. 
Podobný scénář by mohl zopakovat Scorsese. Kostýmní návrhářka filmu Jacqueline West pro Deadline prozradila, že také DiCaprio je ze sedmé spolupráce s osmdesátiletým režisérem nadšený. „Mluvila jsem o tom s Leem. Řekl mi: ‚Jackie, podle mě jsme se podíleli na mistrovském díle.‘ Myslím, že když to tvrdí Leo, má to velkou váhu,“ nechala se slyšet West, podle níž se snímek vyrovná podmanivosti skvělé knihy.

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.