Top kina ČR: Čtvrtý Thor do toho praštil, ale šílený Doctor Strange a floutek Lavi odolali

Top kina ČR: Čtvrtý Thor do toho praštil, ale šílený Doctor Strange a floutek Lavi odolali
Thor: Láska jako hrom | Marvel Studios
5. JURSKÝ SVĚT: NADVLÁDA (USA)
Jurský svět: Nadvláda (6) | Universal Pictures / trailer
tržby 2 miliony 167 tisíc Kč / návštěvnost 12 124 diváci / 53 kina
Pátý víkend se v tuzemských kinech promítá závěrečný film série Jurského světa. Na kontě má přes 260 tisíc diváků a necelých 47 milionů korun. Předchozí Zánik říše (2018) zhlédlo za stejnou dobu téměř o 50 tisíc diváků více (statistiky zde), jenže před čtyřmi roky byla podstatná část věcí jiná než po covidu. Celosvětově má Jurský svět: Nadvláda na kontě 876 milionů dolarů (statistiky Box Office Mojo), přičemž Zánik říše utržil miliardu 310 milionů dolarů. Blockbusterů s dinosaury už bylo dost.

4. ŘEKNI TO PSEM (Česká republika)
Řekni to psem
tržby 2 miliony 235 tisíc Kč / návštěvnost 13 702 diváci / 165 kin
Tuzemští filmaři v rozmezí necelého roku přinášejí v pořadí třetí snímek, kde hrají výraznou roli psi. Po Gumpovi (2021) a Srdci na dlani (2022) měl o víkendu premiéru romantický titul Řekni to psem, kde vyčnívá páreček border kólií. V hlavních rolích se představili neokoukaní Berenika Kohoutová a Štěpán Benoni, což ve výsledku na výraznější komerční zásah nestačilo. Gump před rokem otevíral se 17 tisíci diváky (zdroj zde) a na Srdce na dlani přišlo o premiérovém víkendu lehce přes 38 tisíc platících (zdroj zde). Další dobrý důvod a vzkaz producentům, aby výrobu dalších obdobných romanťáren omezili.

3. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 5 milionů 85 tisíc Kč / návštěvnost 26 441 divák / 72 kina
Cruisův Maverick létá mezi komerčně nejúspěšnějšími již sedmý víkend. Za tu dobu má na kontě 477 tisíc diváků (brzy dosáhne mety půl milionu) a 88 milionů korun, takže z aktuálně uváděných titulů v rámci top 20 ho trumfl pouze filmový Vyšehrad (607 tisíc diváků, 103 milionů korun v rámci tržeb). Celosvětově má druhý Top Gun na kontě miliardu 183 milionů dolarů (Box Office Mojo) a Tom Cruise si užívá svůj komerčně nejúspěšnější zářez v kariéře.

2. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 10 milionů 747 tisíc Kč / návštěvnost 65 651 divák / 144 kina
Polovinu toho, čeho dosáhl v rámci českých kin za sedm víkendů Top Gun: Maverick, stihli žlutí Mimoňové za pouhé dva; na kontě tak mají 236 tisíc diváků a 38 milionů korun v rámci tržeb. Pravda, nejsilnější jsou u populárních blockbusterů první dny a týdny, navíc, když cílí na děti, které se o prázdninách často rozjedou po republice. Druzí Mimoni s podtitulem Padouch přichází mají celosvětově na kontě 400 milionů dolarů (Box Office Mojo), první film se žluťásky v hlavních rolích utržil před sedmi lety celosvětově miliardu 159 milionů dolarů (zdroj zde), což dvojka nedorovná. Osobně bych to s budoucností Mimoňů viděl podobně jako s dinosaury z Jurského světa.

1. THOR: LÁSKA JAKO HROM (USA)
Taika Waititi
tržby 24 milionů 64 tisíce Kč / návštěvnost 136 391 divák / 193 kina
Když před necelými pěti roky vstupoval do českých kin třetí Thor: Ragnarok (2017), přišlo na něj o premiérovém víkendu přes 154 tisíce diváků (zdroj zde). Nyní je tu čtvrtý, zamilovaný Thor a opět mu patří prvenství. Jeden z nejoblíbenějších marvelovských superhrdinů ale letošní víkendový rekord nepokořil, kolega Doctor Strange byl úspěšnější, když na něj o premiérovém víkendu přišlo 150 tisíc diváků. I na Strange nicméně letos vyzrál jiný filuta, tuzemský fotbalista Lavi, jehož celovečerák Vyšehrad vidělo o premiérovém víkendu přes 173 tisíc platících. Celosvětově má aktuálně uváděný Thor: Láska jako hrom na kontě 302 miliony dolarů (Box Office Mojo), přičemž předchozí Ragnarok utržil jen 853 mega. Tuhle cifru by novinka mohla (a měla) docela lehce pokořit. Tím pádem by se stala komerčně nejúspěšnějším filmem celé série.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.