Konec jedné éry. Podívejte se zdarma na video, v němž legendární veverka konečně dostane svůj žalud

Konec jedné éry. Podívejte se zdarma na video, v němž legendární veverka konečně dostane svůj žalud
Finale | Blue Sky Studios
Netřeba hledat dvojsmysly. Zápolení jediné animované veverky s vysněným žaludem, jehož uskladnění doprovází řada klimatických katastrof, se za posledních dvacet let stalo kulturní ikonou. První Doba ledová vznikla roku 2002 a veverka Scrat v ní byla vedlejší postavou, která hlavní děj doplňovala komickými snahami o nacpání dubového plodu do všemožných skalních či stromových otvorů. Jeho výstupy si získaly takovou popularitu, že v dalších dílech Doby ledové už Scrat formoval celé zápletky, když se například postaral o rozdělení kontinentů ve čtvrtém dílu s podtitulem Země v pohybu.
Tvůrci nenechávali nadšené ohlasy bez povšimnutí a veverka s žaludem dostávala i vlastní kraťasy jako No Time for Nuts nebo Scrat's Continental Crack Up, přičemž před pěti dny byl na Disney+ premiérově uvedený celkem devadesátiminutový seriál Ice Age: Scrat Tales.
Ice Age: Scrat Tales
Ice Age: Scrat Tales | Disney
Za Dobou ledovou a vším s ní spojeným stojí animační studio Blue Sky, které vzniklo roku 1987 a dlouhou dobu bylo součástí společnosti 20th Century Fox. Studio vytvořilo celkem třináct celovečerních filmů pro kina (kromě Doby ledové třeba Rio nebo Roboti) a roku 2019 přešlo pod křídla společnosti Disney, která odkoupila 20th Century Fox (dnes 20th Century Studios). Namísto plodné spolupráce ale nastal opačný scénář a u Disneyho usoudili, že ponechání této divize by do budoucna nebylo ekonomicky výhodné.
Blue Sky Studios oficiálně zavřelo své brány v únoru letošního roku, kdy stále probíhaly práce na některých projektech – kromě zmiňovaného seriálu o Scratovi například na celovečerním animáku Nimona, který se přesunul k Netflixu.
Skupina tvůrců si ale pro fanoušky a fanynky, kteří společně prožili dvě dekády Scratových peripetií, připravila rozlučkové překvapení. Na YouTube se objevilo pětatřicetivteřinové video, v němž se veverka konečně zmocní vytouženého plodu a symbolicky jej pozře. Scéna nese všeříkající název Finale a nechybí autorský popisek: „V posledních dnech Blue Sky Studios se malý tým umělců spojil, aby vyrobil jeden finální záběr. Je to rozloučení přesně podle našeho gusta.
Scrat: Finale
Jste-li milovníky Scratových dobrodružství, nemusíte si zoufat. Streamovací služba Disney+ bude od 14. června dostupná také v České republice, a to za měsíční poplatek 199 korun. V tamní filmové knihovně se můžete těšit na kompletní sérii Doby ledové včetně seriálu Ice Age: Scrat Tales, který je složený ze šesti patnáctiminutových epizod. Nedávno se na Disney+ objevil rovněž celovečerní film The Ice Age Adventures of Buck Wild, v němž se vrátila postava domorodého Bucka z třetího dílu společně s hlavními aktéry série.
Disney nyní vlastní veškerá práva k této filmové značce a v natáčení nových příspěvků může dle libosti pokračovat, ovšem pokud tak učiní, bude to bez původních tvůrců z Blue Sky. Veverka Scrat tedy možná nesnědla poslední žalud, ale její dny pod dohledem lidí, kteří ji oživili a proslavili, jsou definitivně sečteny.