Morbius je nejhůře hodnocená „komiksárna“ od Marvelu všech dob

Morbius je nejhůře hodnocená „komiksárna“ od Marvelu všech dob
Morbius (2022) | Sony
Nejnovější film od studií Sony, která mají na svém kontě již několik filmových adaptací komiksů od Marvelu (Spider-Man s Tomem Hollandem či Venom), se publiku nelíbí. Titul s názvem Morbius vyprávějící příběh o upířím antihrdinovi, který se nedokáže vyrovnat se svou radikální proměnou, je podle většiny hodnotících propadákem. Svědčí o tomo výsledná známka z recenzí od kritiků na Rotten Tomatoes, kde si vysloužil pouze 17 %. Tím pádem se může „chlubit“ označením nejhůře hodnocená komiksovka od Marvelu všech dob. Pokořil totiž Venoma z roku 2018 s jeho 30 %.
morbius-je-nejhure-hodnocena-komiksarna-vsech-dob-5
Morbius (2022) | Sony
Kritici na Rotten Tomatoes snímku vyčítají špatné dialogy a díry ve scénáři. Dále jim přišel velmi nudný a doslova jej označují za film bez života. Nelíbí se jim ani samotný závěr, při němž jsou prý diváci a divačky zanecháni v naprostém zmatku a neuspokojení. Jednoduše nepochopíte, co se vám tvůrci snažili říct. A už vůbec nebudete potěšeni z nicneříkajících potitulkových scén, které vás prý pravděpodobněji spíše naštvou, než nadchnou pro možné pokračování.
Jediné co, co kritičky a kritici vyzdvihují, je herecký výkon představitele ústřední postavy Morbia Jareda Leta. Ten prý film alespoň trochu drží nad vodou. Co si budeme povídat, herec, který v minulosti obdržel sošku Oscara za roli ve snímku Klub poslední naděje z roku 2013, udělal, co mohl, aby postavě Michaela Morbiuse vdechnul život. Ale když máte špatný scénář, tak vám ani herecký talent nepomůže.
Morbius sklízí samé negativní ohlasy i na Twitteru, kde diváci a divačky uveřejňují své názory z projekce. A z některých jde opravdu cítit čiré naštvání. Jeden uživatel se například vyjádřil, že je film od začátku do konce odpad a jedná se o nejhorší snímek, který kdy v životě viděl.
Vznikají už i řady vtípků a memů. Na Twitteru se objevila fotografie s rozbitým oknem od auta, k níž se uživatel připsal: „Dávejte si pozor. Nechal jsem v autě dva lístky na Morbia, někdo se mi do něj vloupal a nechal tam další čtyři.“
V komentáři na facebookovém profilu Kinoboxu se objevil legrační mem s Jaredem Letem. Je na něm postava ze Star Wars známá jako Darth Maul. Ten je proslulý užíváním oboustranných laserových mečů. Kreativní vtipálek dal nad jednu čepel titulek „nejhorší film od DC" (další velké americké komiksové nakladatelství) a na druhou „nejhorší film od Marvelu“. Darth Maul zde představuje právě Jareda Leta.
morbius-je-nejhure-hodnocena-komiksarna-vsech-dob
Meme na Jareda Leto | shutupandtakemymoney.com
Ani čeští recenzenti nejsou s Morbiem spokojení, námi počínaje. Na webu Fandimefilmu jej hodnotil hodnotil Tučňák Nik, který mu dal čtyři body z deseti a vyjádřil se velmi negativně. Je to prý extrémně nezajímavé, postavy jsou jednotvárné a povětšinou úplně zbytečné. Kritizuje také výpravu a nepřehlednou akci. Závěr pak označil jako „nejdebilnější konec v historii komiksových filmů“.
Morbius nefunguje ani podle autorů na Refresher.cz či Moviezone. Podle nich filmu neprospěl ani herecký výkon Matta Smitha, jenž si zahrál Mila, hlavního padoucha a bývalého nejlepšího kamaráda Michaela Morbia. Působí spíše jako tragikomická figurka, která tančí ještě hůř než Tobey Maguire ve třetím Spider-Manovi. Morbius prý navíc působí uměle a postrádá atmosféru.
morbius-je-nejhure-hodnocena-komiksarna-vsech-dob-13
Morbius (2022) | Sony
Názory na nového Morbia jsou vesměs velmi podobné a všechny velice kritické. A to je rozhodně škoda. Komiksy od Marvelu mají vždy velký potenciál stát se úspěšným filmem. Jejich univerzum je plné různorodých postav, zajímavých zápletek a zvratů. Na druhou stranu nejde o velké překvapení, už od prvních trailerů se od Morbia nic moc nečekalo.
Studiím Sony by prospělo, kdyby film prodělal, takže by do příštích projektů musely investovat víc a zajistit si o něco zkušenějšího režiséra. Na kontě švédského tvůrce Daniela Espinosy, který měl Morbia na starost, totiž nenajdete jediný nadprůměrně hodnocený film.