Trailer: Seveřan slibuje surreálnou vikingskou řežbu, jakou na stříbrném plátně nepamatujeme

Trailer: Seveřan slibuje surreálnou vikingskou řežbu, jakou na stříbrném plátně nepamatujeme
Seveřan | Universal Pictures International
Historické drama Seveřan zavede diváky do prastaré vikingské říše, v níž se odehrává shakespearovský příběh o rodinné zradě a pomstě. V hlavní roli prince Amletha, jemuž vlastní strýc (Claes Bang) před očima zavraždil otce a krále Horwendila (Ethan Hawke), se představí Alexander Skarsgård. Ten si zdivočelého hrdinu vyzkoušel už před pěti lety v neúspěšném blockbusteru Legenda o Tarzanovi, ovšem tentokrát bude své vypracované tělo vystavovat v o poznání ambicióznějším a umělecky výjimečnějším projektu.
Z africké džungle se přitom přesune rovnou na zamrzlé islandské pláně a dirigovat jej bude vycházející režisérská hvězda Robert Eggers. Tvůrce podmanivých a umělecky laděných snímků Čarodějnice a Maják se vyznačuje spíše rozvážnějším vyprávěním a často sází na obrazovou symboliku s minimem slov. A první upoutávka na jeho Seveřana tento styl potvrzuje, byť současně nabízí zatím nejrozmáchlejší Eggersovu výpravu.
Seveřan | Focus Features
V neutěšeném prostředí se odehrává velmi klasická zápletka o vraždě a následné pomstě, která Amletha motivuje od mládí až do dospělosti. Nechybí fyzické bitevní výjevy, které jistě nadchnou fanoušky populárního seriálu Vikingové, zastaralý slang ani prvky dobové fantasy, které připomenou například nedávného Zeleného rytíře. Eggers podle všeho skloubí svou dosavadní náklonnost ke špinavým a napínavým kulisám s epičtější výpravou, která by mohla uspokojit i méně náročné žánrové fandy. A zatím to vše vypadá skvěle, i když jednoduchá zápletka bude vyžadovat nějaký originální autorský přínos – a o ten se minimálně v rovině stylu bát nemusíme.
Seveřan poputuje do kin 14. dubna 2022 a rozhodně půjde o snímek, který může být plně doceněný pouze na velkém plátně. O tom zatím svědčí vtahující krajinomalby i hororové vibrace, které se projevují v hudebním doprovodu či potemnělém obrazu. Jak je u Eggerse zvykem, můžeme očekávat surreálné momenty a expresivní herectví, k čemuž má režisér po ruce úctyhodné obsazení. Kromě Skarsgårda a Hawkea si ve filmu zahrají zmíněná Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe či Ralph Ineson.
Líbily se vám dosavadní Eggersovy snímky a těšíte se na Seveřana?