Minamata: Skandál japonské chemičky, kvůli které umírali lidé, očima válečného fotografa

Minamata: Skandál japonské chemičky, kvůli které umírali lidé, očima válečného fotografa
Minamata
Nemoc byla v počátcích nazývána horečkou tančících koček. Jako první se totiž nápadně projevila u koček, které ztrácely schopnost pohybové koordinace. Odpad, kterým chemička zamořovala okolí, že dostal i do moře, čímž se chemikálie dostaly do ryb a po jejich konzumaci se u místních obyvatel rozvinula otrava rtutí. Úmrtnost dosáhla alarmujících 35 %.
Tento vpravdě neuvěřitelný příběh se nyní dočkal filmového zpracování...
Minamata
Snímek je příběhem skutečného fotožurnalisty Williama Eugenea Smithe (ve filmu Johnny Depp), který se v letech 1971 až 1973 vrátil do Japonska, aby devastující účinky otravy zdokumentoval. A nebyl to vůbec pěkný pohled.
Film nese název Minamata (tedy podle města), režíroval ho Andrew Levitas (Ukolébavka) a i když nejsou všechny recenze nadšené, kritici se shodují na tom, že Depp podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry vůbec a znovu dokazuje, že je opravdový herecký chameleon (a nejen kvůli tomu, že ho v každé druhé roli namaskují). V několika regionech by mohl snímek vyjít ještě letos (Rusko, Portugalsko), ve zbytku světa nejspíš až příští rok.
Minamata
Minamata