První reakce: Irishman je další mistrovské dílo Martina Scorseseho

První reakce: Irishman je další mistrovské dílo Martina Scorseseho
The Irishman | Extra.ie
Film mohli diváci z řad kritiků i obyčejných návštěvníků festivalu spatřit při
Ray Romano, Robert De Niro, Al Pacino
Irčan | Netflix
zahajovacím večeru 27. září. Ambiciózní a dlouho odkládaný projekt, který mapuje dlouhou část života proslulého zabijáka Franka Sheerana, představoval už před zahájením jasný highlight letošního ročníku festivalu, jenž například loni našel hlavní hvězdu v oscarové Favoritce. A jak se kritikům líbí? Na Rotten Tomatoes zatím najdeme 41 recenzí, z nichž jsou všechny pozitivní. Ale obdivuhodný je hlavně rating, jenž ukazuje závratných 8.97 z 10.
Pokud bychom měli obsah jednotlivých recenzí stručně shrnout ve srozumitelnou výpověď, mluví se především o tom, že The Irishman není až tak našlapaný a mistrovský jako Casino nebo Mafiáni, ale údajně k tomu nemá vůbec daleko. De Niro, Pacino i navrátilec Joe Pesci prý předvádí strhující výkony (těžko říci, kdo z té chvály vychází jako vítěz, ale Pesci prý podává až nevídaně odměřený výkon, kterým pozvedá taktní bezohlednost své postavy) a šestasedmdesátiletý Scorsese opět servíruje filmařsky vyzrálý a hluboký příběh, jenž nejlépe funguje v osobních rovinách tří hlavních postav.
Objevují se o kritičtější názory ohledně délky atakující tři a půl hodiny, trochu slabších vedlejších aktérů a také kolem diskutovaného digitálního omlazování herců, ale v žádném případě prý nejde o problém, který by kvalitu filmu výrazně narušil. Příběh má být dostatečně svižně zrežírovaný a komplexní, takže nadbytečným dojmem působí jen minimum materiálu. U omlazování bude zřejmě názor hodně individuální a takřka osmdesátiletý De Niro vypadá jako třicetiletý údajně trochu strašidelně, ale většina kritiků se shoduje na tom, že takový proces podporuje poetiku a hloubku vyprávění a po čase se na lehce nepřirozený vzhled herců dá zvyknout - jen někomu to potrvá pár minut a jinému zase půl hodiny.
Robert De Niro
Irčan | Netflix
Premiéra na Netflixu je stanovena na 27.11. 2019 a já si už dopředu zařídím volné odpoledne, pohodlné křeslo a snad i tu basu piva. Také se těšíte?