Chystá režisér Šestého smyslu a Skleněného další originální thrillery?

Chystá režisér Šestého smyslu a Skleněného další originální thrillery?
Skleněný | comingsoon.net
M. Night Shyamalan se stal kulturní ikonou především zásluhou Šestého
Samuel L. Jackson
Vyvolený | Touchstone Pictures
smyslu, v němž naplno projevil svůj talent pro vyprávění s utajovanou a šokující pointou. Hafo fanoušků (a celkem zdařilou parodii ve třetím dílu Scary Movie) mu však zajistily i úspěšná mysteriózní díla jako Znamení a Vyvolený. Rodák z indického Mahé poté svou skálopevnou pozici postupně vyklízel a čelil spíše posměchu za své slátaniny Poslední vládce větru či Po zániku Země, ale pevnou půdu pod nohama opět nalezl roku 2015, kdy jeho nízkorozpočtový horor The Visit vydělal takřka 100 milionů dolarů a sklidil od fandů i kritiků převážně chválu. To samé se dá říci také o Rozpolceném, který stál směšných devět milionů, přičemž jich vydělal úctyhodných 278. A navíc se ukázalo, že jde o pokračování oblíbeného Vyvoleného, a letos přišlo očekávané završení trilogie, které svou rozporuplností a hlasitým ohlasem jen přiživilo Shyamalanovu pověst znovuzrozeného tvůrce osobitých autorských děl.
Žádaný filmař nyní potvrdil, že zůstává pod křídly studia Universal, pro které natočí v rozmezí příštích čtyř let další dva snímky. Jejich premiéry jsou přitom předběžně stanoveny na 26. února 2021 a 17. února 2023. Detaily kolem názvu, zápletky či obsazení jsou zatím neznámé, ale okamžitě se vynořily zvěsti o tematickém propojení obou filmů, ačkoli se jejich popis omezil na "originální thrillery". A samozřejmě uvidíme, jak do tohoto oznámení nakonec zapadne či nezapadne snímek Labor of Love, jenž měl být další spoluprací režiséra s hercem Brucem Willisem.
Obě strany jsou s pokračující spoluprací evidentně spokojeny. "M. Night Shyamalan pokračuje v tvorbě vzrušujících, vysoce originálních příběhů, které tlačí globální obecenstvo až na okraj sedadel. Nikdo není jako on - je to mistr filmařiny, pracující na vrcholu sil, a jsme poctěni, že si znovu vybral Universal jako domov pro jeho následující projekty," prohlásil prezident společnosti Peter Cramer.
Jaden Smith, M. Night Shyamalan, Will Smith
Režisér pak lichotky oplácí: "Je tu plno skvělých studií, ale Universal bere vydávání originálních filmů jako příkaz. Nejlépe ze všech umí najít publikum pro nové příběhy s nečekaným tónem. Věřím, že původní filmy jsou zásadní pro životnost kino-zážitků."
Shyamalan si bude oba projekty opět financovat sám a Universal poslouží jako distributor. Všichni jistě doufáme, že se originální filmař potká s tvůrčí formou z přelomu tisíciletí, respektive že naváže na poslední úspěšné snímky. Ať už půjde o další nečekaně propojená díla či nikoli, očekávání budou pro nemalou část publika rozhodně na místě.