TOP kina USA: Fanoušci hororů mohou slavit, zrodila se nová Saw série

TOP kina USA: Fanoušci hororů mohou slavit, zrodila se nová Saw série
Úniková hra | Columbia TriStar
A i ten letošní by jim měl přát. První víkend sice nepadaly rekordy, ale první pětice dohromady dostala z diváckých kapes sto milionů dolarů. Na vrcholu stále trůní Aquaman, který si již z domácí scény odnesl čtvrt miliardy a celosvětově má 940 milionů. Miliarda je jistá a teď je vlastně jen otázkou, jak vysoko se film vyšplhá. Diváci mají radost, že to Warneři konečně vzali za správný konec a odměňují je každým dnem. Osobně bych tipoval 1,2 miliardy v cílové rovince, ale s dosavadní výdrží to klidně může být i výrazně více. Pokud jde o nováčky, ten nejsilnější se umístil na stříbrné příčce.
Jde o horor Úniková hra, jehož inspirace je... no, vzhledem k názvu evidentní. Nejde o první film svého druhu, ale jde o první, který byl ve velkém nasazen do kin. A je z toho okamžitý úspěch. Aby ne, už z podstaty věci to vlastně připomíná velepopulární sérii Saw. Pravda, úvodních 18 milionů je pod žánrovým standardem (obvykle cca 30 milionů), ale film vyšel studio na skromných 9, takže je vyděláno a nyní se může začít dělat na dvojce.
Sváteční dny pomohly k lepším číslům Mary Poppins se vrací, která je třetí a momentálně má na kontě 257 milionů (vedle toho už nevypadá rozpočet 130 mega tak strašidelně). Stále táhne na čtvrtém místě animovaný Spider-Man (celosvětově 275, rozpočet 90) a i pátý Bumblebee si začíná získávat publikum (celosvětově 289, rozpočet 135). Za největší překvapení každopádně platí, pokud mluvíme o výdrži, poslední kousek Clinta Eastwooda. Jeho Pašerák už si z US kin odnesl 81 milionů a to stál jen 50. S takovou se podívá minimálně ke stovce, což je u eRkových dramat vždy vzácná hranice. Dvakrát tolik od tvůrců, kteří se narodili v roce 1930...
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.
Clint Eastwood
Spider-Man: Paralelní světy