Jak se žije s heavy metalem a transplantovanou tváří v katolickém Polsku?

Jak se žije s heavy metalem a transplantovanou tváří v katolickém Polsku?
Tvář | Film Europe
Tvář
Hlavní hrdina filmu Tvář, maloměstský podivín a excentrik Jacek (Mateusz Kosciukiewicz), miluje heavy metal, svoji holku (Malgorzata Gorol), malé auto a svého psa. Pracuje na staveništi, kde má vyrůst nejvyšší socha Ježíše na světě. Když jej nečekaně zmrzačí tragická nehoda, obrátí se k němu oči celé země – Jacek se totiž stane prvním občanem Polska, který podstoupí transplantaci obličeje.
Film je inspirovaný skutečnými událostmi, „ty jsou ale pouze kulisou pro celý příběh,“ vysvětluje režisérka Małgorzata Szumowská. „Na jedné straně je to stavba největší sochy Ježíše Krista na světě ve Świebodzinu, na straně druhé první transplantace obličeje na světě, která zachránila pacientovi život a kterou provedl tým lékařů z onkologické kliniky v Gliwicích.“

Tvář: Trailer

Tvář
Tvář je rozmanitý, výjimečný snímek, který umně přechází z komisní frašky do jízlivého společenského komentáře. „Energie, která z filmu Małgorzaty Szumowské prýští, je neurvalá, přitom ale ne frustrovaná. Zobrazuje společnost pokrytectví a netolerance, společnost, která své slabošství a nenávist skrývá za vágní náboženské a nacionalistické fráze. Něco, co známe dobře z našich končin. Věříme, že pro české publikum bude tahle pokřivená Tvář nejen povědomá, ale dokonce blízká. Vidět v ní totiž můžeme i sami sebe, svoje slabosti, ale i ušlechtilé touhy,“ shodují se distributoři Vít Schmarc, Jan Jílek a Aleš Stuchlý.
Tvář
Tvář