Režisér nového Blade Runnera tvrdí, že jeho Duna bude dospěláckou verzí Star Wars

Režisér nového Blade Runnera tvrdí, že jeho Duna bude dospěláckou verzí Star Wars
Duna (režie David Lynch)
Tím, kdo se rozhodl Dunu oživit a přivést na filmová plátna ve velkém stylu, se totiž stal režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Blade Runner 2049). Ve své adaptaci hodlá vycházet z knižního originálu od Franka Herberta.
GLOSA: Blade Runner 2049: Sní androidi česnečku?
Filmy11. 10. 2017
GLOSA: Blade Runner 2049: Sní androidi česnečku?
„Mým cílem je natočit Star Wars, které jsem dosud neviděl,“ uvedl Villeneuve v rozhovoru. „Ale tak, že půjde o Star Wars pro dospělé. Uvidíme. Většina hlavních myšlenek Star Wars vychází z Duny, takže to bude ohromná výzva.“
Zatím poslední filmovou verzí Duny je snímek Davida Lynche z roku 1984, který ale u kritiky propadl. Až budoucnost ukáže, zda se Villeneuvemu podaří své plány naplnit nebo ne. Zatím je vše ve fázi příprav a plánování a k samotnému natáčení je ještě daleko. Jisté ale je, že pokud na něj opravdu dojde, bude zfilmován (v rámci příběhu) pouze první díl celé knižní série.
Duna vyšla v roce 1965 a vypráví příběh vesmírného impéria a pouštní planety Arrakis zvané Duna. Na ní se nachází vzácné koření melanž, které dokáže prodloužit lidský život a poskytnout jeho uživateli mimořádné psychické schopnosti. Knižní Duna se dočkala dalších pěti dílů, více Herbert před svou smrtí nestihl dokončit. V současnosti se v jeho díle snaží pokračovat jeho syn Brian spolu se spisovatelem Kevinem J. Andersonem.
denis-villeneuve-tvrdi-ze-jeho-duna-bude-dospelackou-verzi-star-wars
Harrison Ford, Ryan Gosling a Denis Villeneuve při natáčení filmu Blade Runner 2049