US tržby: Kinaři zakusili nejslabší víkend letošního roku

US tržby: Kinaři zakusili nejslabší víkend letošního roku
Samuel L. Jackson ve filmu Zabijákův osobní strážce
Server Box Office Mojo píše, že šlo v USA o vůbec nejslabší srpnový víkend za posledních 20 let (prvních 12 filmů neutržilo ani 50 milionů). A netrpělivě čeká, až do kin vstoupí adaptace Kingova hororu To (2017). Jenže ta bude mít premiéru až téměř za dva týdny. Jak to vypadá v horních patrech žebříčku?
Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson
Samuel L. Jackson ve filmu Zabijákův osobní strážce
Prvenství drží stejně jako minule buddy movie Zabiják & bodyguard (2017) s hvězdným hereckým duem Ryan Reynolds/Samuel L. Jackson. Snímek utržil 10,26 milionů, což je sice pokles hned o 52 procent, ale dá se čekat, že si na sebe s přehledem vydělá. Nebyl totiž uveden na silných zahraničních trzích a tvůrce vyšel na "pouhých" 30 milionů dolarů. "Doma" je téměř na 40.
Lulu Wilson, Stephanie Sigman, Philippa Coulthard
Annabelle 2: Zrození zla
Horor v Americe táhne a kinaři mu jdou naproti. Annabelle 2: Zrození zla (2017) měla ze všech uváděných filmů nejvíce projekcí (3.565) a o třetím víkendu se drží na druhé příčce; stejně jako minule. Pokles o 51 procent producenty nemůže rozházet. Tentokrát jim děsivá panenka přihrála 7,68 mega. Od americké premiéry má na kontě přes 78 a celosvětově téměř 217! Při rozpočtu 15 milionů dolarů. A hororový vesmír režiséra a producenta Jamese Wana se může rozšiřovat dál.
Balerína
Balerína
Nejvýše postavenou novinkou je koprodukční animák Balerína (2016), který malým divákům a divačkám představuje osudy jedné taneční adeptky v kouzelné Paříži. Snímek byl nasazen do 2.575 kin a diváci za něj v pokladnách nechali 4,73 milionů dolarů. Nebýt slabšího víkendu, zřejmě by se tak vysoko neumístil. Snímek tvůrce vyšel odhadem na 30 mega a celosvětově utržil přes 86. V Americe táhnou animáky domácí provenience, nikoliv francouzsko-kanadská koprodukce.
Solidně se daří nízkorozpočtové kriminálce Wind River (2017), která se letos představila na festivalu v Karlových Varech. Při rozpočtu 11 milionů dolarů má zatím jen ze severoamerických kin na kontě 10. O tomto - v pořadí čtvrtém - víkendu skončil atmosférický snímek s Jeremy Rennerem čtvrtý s tržbami 4,6 milionů dolarů. Uvidíme, jak si snímek povede ve světě.
Daniel Craig, Jack Quaid, Brian Gleeson
Loganovi parťáci
Až pátí skončili Loganovi parťáci (2017) Stevena Soderbergha. Hvězdně obsazená akční komedie ve stylu Dannyho parťáků je v amerických kinech druhý víkend. Tentokrát k producentům ze 3.031 kin připlulo 4,24 milionů dolarů. Celkově má snímek s rozpočtem 29 mega na kontě necelých 16. Zachrání to zbytek světa?
Na přední příčky se vyhoupla ještě jedna novinka, bojový koprodukční snímek o mladém Bruce Leem Birth of the Dragon (2016). Snímek skončil osmý s tržbami 2,7 milionů dolarů následován sobotním přenosem boxerského "zápasu století" Mayweather vs. McGregor (2017). Speciální kinoprojekce se konaly v 532 kinech a diváci za ně zaplatili 2,62 milionů dolarů. Tomu se říká chytit příležitost za pačesy.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.