Zemřel herec Roger Moore. Představiteli Jamese Bonda bylo 89 let

Zemřel herec Roger Moore. Představiteli Jamese Bonda bylo 89 let
The Miracle (1959) - Roger Moore a Carroll Baker.
Roger Moore se narodil 14. října roku 1927 v Londýně jako jediné dítě indické matky a britského policisty. Po konci 2. světové války byl zaměstnán u britské vojenské služby, stal se z něj kapitán a v rámci poválečné situace měl na starosti oddělení v západním Německu. V té době také studoval britskou Royal Academy of Dramatic Art.
Ve filmu se coby herec objevil už dříve, v roce 1945 se z fanouškovství a obdivu zúčastnil natáčení Caesara a Kleopatry. V 50. letech se Moore živil jako model. První velká filmová výzva přišla v roce 1954, kdy podepsal se společností MGM smlouvu na sedm let. Úspěch se ale ještě nedostavil.
zemrel-herec-roger-moore-predstaviteli-jamese-bonda-bylo-89-let
The Miracle (1959) - Roger Moore a Carroll Baker.
První velkou roli ztvárnil v dramatu The Miracle (1959), kde se objevil vedle herečky Carroll Baker. Úspěch přišel záhy se seriály Ivanhoe (1958-59),Maverick (1960-61) a The Saint (1962-69). V poslední uvedené kriminální sérii si Moore zahrál Simona Templara, člověka vlastnostmi připodobňovanému k Robinu Hoodovi. Oblíbený seriál vznik podle neméně populárních příběhů spisovatele Leslieho Charterise a z Moora udělal slavného herce. Není bez zajímavosti, že v sérii nejen hrál, ale byl i producentem a režisérem několika dílů.
zemrel-herec-roger-moore-predstaviteli-jamese-bonda-bylo-89-let-1
Již zde můžete narazit na herecký výraz, který Moore později využil pro filmy s Jamesem Bondem. Herec ostatně šprýmoval, že Simona Templara měl původně ztvárnit představitel agenta 007 Sean Connery. Právě na něj s jistými rozpaky a neochvějnou aureolou slávy Roger Moore coby Bond v roce 1973 prvně navázal ve snímku Žít a nechat zemřít. A objevil se hned v dalších šesti Bondovkách mezi roky 1973-85, čímž vyrovnal Conneryho pozici agenta 007.
zemrel-herec-roger-moore-predstaviteli-jamese-bonda-bylo-89-let-2
První Mooreova Bondovka, snímek Žít a nechat zemřít.
Roger Moore se ve filmech příležitostně objevoval až do roku 2014, na úspěch Jamese Bonda pochopitelně navázat nedokázal. Od roku 1991 se věnoval coby velvyslanec dobré vůle UNICEF dětské charitě. V České republice se objevil roku 2005 na předávání filmových cen Český lev.
zemrel-herec-roger-moore-predstaviteli-jamese-bonda-bylo-89-let-4
Roger Moore na předávání výročních filmových cen Český lev. (foto: Vachler Art Company)