4. týden-kinopremiéry: Odvážná plavba, parodie Padesáti odstínů šedi, detektivka a Chipmunkové

4. týden-kinopremiéry: Odvážná plavba, parodie Padesáti odstínů šedi, detektivka a Chipmunkové
Začneme parodií na zřejmě největší filmový a knižní fenomén posledních let, Padesát odstínů šedi (2015). Padesát odstínů černé natočil tým, za kterým stojí jiné parodické série - Scary Movie a Pár nenormálních aktivit. Po solidních prvních filmech nicméně ztřeštěné komedie vyčpěly a staly se samy sobě parodiemi. K čemuž má dle prvních ohlasů blízko i nový film Padesát odstínů černé.
Marlon Wayans
Z recenze Františka Fuky: "Pokud náhodou Padesát odstínů šedi neznáte, pak budete při sledování tohoto filmu asi dost mimo, protože nemá žádný souvislý děj, jen náhodně cituje různé scény originálu. Jinak se většina humoru nese ve stylu rasistické vulgární infantility, například "Měla bys místo porodu adoptovat dítě z rozvojové země. Potom si tak nevytaháš vagínu." To byl jeden z těch vydařenějších."
Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím 20 procent. Jen pro silné povahy?
Casey Affleck, Eric Bana, Craig Gillespie, Chris Pine
Jednoho mrazivého dne roku 1952 zasáhla Novou Anglii nebývale silná bouře. Z ropného tankeru mířila do bostonského přístapu loď SS Pendleton, která se rozlomila, ale narozdíl od Titaniku to pro její posádku neznamenalo totální zkázu. Podaří se posádce v čele se strojníkem Sybertem (Casey Affleck) přežít a dočkat se záchrany?
Do posledního dechu
Historické drama Do posledního dechu vzniklo na základě skutečných událostí, snímek natočilo studio Disney a těšit se můžete na sympatické mladé lidi, zastižené v mezních životních situacích. Z recenze Františka Fuky: "A je mi jedno, jestli to tak doopravdy bylo - ve filmu působí některé zvraty značně idiotsky. Opravdu je na záchranu několika desítek námořníků oficiálně vyslán malý člun, na kterém je místo pro osm zachráněných a nikdo se nezeptá "a co budeme dělat až těch 50 lidí najdeme"?"
Ideální odpočinkový film pro vyznavače vypjatých dobrodružných podívaných, kteří neřeší logiku, zdá se. Všechny recenze najdete zde. Prozatím 65 procent.
Ken Jeong, Kevin Hart, Ice Cube, Benjamin Bratt
Roku 2014 vstoupila na český DVD trh akční komedie Jízda švárů (2014), film pojednávající o tom, kdo má větší ego - zda supersekuriťák (Kevin Hart), nebo superpolda (Ice Cube). A vida, volné pokračování snímku pod názvem Poldův švagr vráží rovnou do českých kin. Noční můra superpoldy Ice Cuba se naplnila, nejenže se prcek Kevin Hart nacpal do jeho rodiny, ale navíc se stává i jeho pracovním kolegou. Udělá z něj aspoň pořádnýho chlapa? Recenze snímku si přečtěte zde. Na serveru Rotten Tomatoes prorokují velký propadák. Co by na to asi řekl Spike Lee...
Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda
Do kin dále míří čtvrtý celovečerní film s chlupatými veverkami. Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda (2015) znovu tropí hlouposti, tancují a zpívají. Tentokrát ale veveřáci a veveřice musí zarazit námluvy svého velkého člověčího kamaráda Davea. Proč? Protože by o něm mohli přijít. Navíc mají v patách detektiva. No prostě čtvrtá chlupatá jízda a postrach většiny rodičů míří do kin! Jak se s tím popasujete? Recenze najdete zde.
Nikolaj Coster-Waldau
Severský thriller Druhá šance (2014) pojednává o svědomí a spravedlnosti, kterou vezme do vlastních rukou zoufalý detektiv. Detektivové Andreas a Simon žijí zcela rozdílné životy. Andreas je spořádaný manžel, zatímco čerstvě rozvedenému Simonovi se všechno hroutí pod rukama. Situace se náhle změní poté, co jsou přivolání k brutální hádce mezi párem narkomanů. Když Andreas objeví jejich zanedbaného syna, rozhodne se porušit zákony, které má hájit, a kojence unese. Nyní je řada na Simonovi, aby znovu nastolil rovnováhu mezi dobrem a zlem. Recenze filmu najdete zde.
Petr Čepek
A na závěr jedna československá klasika, od jejíž premiéry uplynulo přes 45 let. Adelheid Františka Vláčila je snímek patřící do zlatého fondu naší kinematografie. Drama pojednávající o vojákovi ze západu, který se zamiluje do dcery nacisty, ale lásce není přáno míří do kin v restaurované verzi. Delší dobu se vedou spory o její úrovni, je nicméně dobře, že se Adelheid a další klasiky tuzemské tvorby čas od času do kin vrátí. Jednoznačně nejlepší filmařina v rámci těchto premiér.
Adelheid
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.