Tomáš Vorel naděluje. Pod stromeček Skřítka, na leden režisérskou verzi Kamenného mostu.

Tomáš Vorel naděluje. Pod stromeček Skřítka, na leden režisérskou verzi Kamenného mostu.

Skřítek k Vánocům

Tomáš Vorel
Film o filmu Skřírek najdte zde.
Režisér a producent Tomáš Vorel zveřejňuje v předvánočním čase na Youtube zdarma svůj film Skřítek z roku 2005, ve kterém se po letech vrátil k žánru grotesky. Hlavními hrdiny příběhu jsou členové vesnické rodinky, známé už z Vorlova filmu Cesta z města (2000), kteří se přestěhovali za lepším do malého města. Ve filmu si zahrál Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Jiří Macháček, řada členů Divadla Sklep a tajemný skřítek. „Je to taková ztřeštěná groteska, která se hodí do těch našich ztřeštěných Vánoc a silvestrovského veselí,“ dodává Vorel. A svým příznivcům dává naději, že by se v budoucnu na filmovém trhu ještě mohly objevit zdigitalizované verze filmů Kouř (1990) a Pražská 5 (1988).

Kamenný most - režisérská verze

Kamenný most
Po dvaceti letech vznikla režisérská verze Kamenného mostu, která je nejen zdigitalizována, ale obsahuje i nově namluvené vnitřní dialogy Tomáše Hanáka, má nový zvuk i obraz včetně triků a je o deset minut kratší. Podle Vorla jde o svižnější verzi pro diváky, kteří si od dnešního dne mohou koupit lístky přímo na slavnostní premiéru. Ta se bude konat za účasti tvůrců i herců 14. ledna v pražské Lucerně.
„Je to můj nejniternější, nejopravdovější a nejmagičtější film,” říká Vorel. „Mám ho nejraději. Tomáš Hanák přijal výzvu na předělání filmu s radostí. Hlavní postava je napůl Hanák a napůl Vorel. Měli jsme podobné osudy s ženami, alkoholem i tvorbou. Hanák v Kamenném mostu ukázal, že není pouze sklepácký vtipálek a ironik, ale že umí hrát i vážné věci. Je to jeho životní role.”
tomas-vorel-nadeluje-pod-stromecek-skritka-pro-rok-2016-reziserskou-verzi-kamenneho-mostu-4
Vorel vnímá Kamenný most jako autentickou zprávu z doby post-sametové, kdy každý hledal místo na slunci a bojoval o přežití v nově vznikající kapitalistické společnosti. Kromě Tomáše Hanáka si ve filmu zahrála i Milena Dvorská, která byla za svůj výkon nominovaná na Českého lva. Ve filmu se objevil i Václav Havel. Originální kompozice Vladimíra Franze se zpěvem Lenky Dusilové a Davida Kollera propojila klasickou a populární hudbu. Kamera Marka Jíchy stačila zachytit magická zákoutí Malé Strany, která mezitím podlehla křiklavým fasádám, reklamám a logům.
tomas-vorel-nadeluje-pod-stromecek-skritka-pro-rok-2016-reziserskou-verzi-kamenneho-mostu-3
„Premiéra filmu se odehrála v roce 1996 v kouzelném kině 64 U Hradeb, které bylo zanedlouho z komerčních důvodů přeměněno, ani distribuce Kamenného mostu se příliš nezdařila. Na svou dobu šlo o těžký a depresivní film, diváci ani kritici nechápali, o čem to vlastně je…,“ vzpomíná Vorel. To vše dovedlo režiséra k rozhodnutí, že vznikla nová verze Kamenného mostu. Asociace Českých filmových klubů uvede film Kamenný most – režisérská verze v roce 2016 do klubových a jednosálových kin. „Věříme, že film Kamenný most - režisérská verze může i dnes k divákům promluvit. Jak v Čechách, tak v Evropě. Může promluvit i k těm, kteří devadesátá léta v Praze nezažili,“ dodává Vorel.