Na Filmasii dorazí uznávaná hongkongská autorka, zoufalé pašeračky a 69letý Godzilla

Na Filmasii dorazí uznávaná hongkongská autorka, zoufalé pašeračky a 69letý Godzilla
Godzilla Minus One | Toho
Ann Hui
Ann Hui

Herečka, Režisérka

76letá Ann Hui patří mezi nejvýznamnější autorky nejen hongkongského filmu. Ann Hui se od 70. let 20. století aktivně věnuje kinematografii, její tvorba byla oceněná na festivalech v Berlíně a v Cannes. Je rovněž nositelkou řady prestižních cen Hong Kong film Awards a Golden Horse Awards.
Láska za láskou
Láska za láskou | Fortission Films
Filmasia bude zahájená ve čtvrtek 7. prosince od 18 hodin v pražském kině Lucerna tuzemskou premiérou nejnovějšího filmu režisérky Ann Hui. Láska za láskou (Love After Love) je historickým melodramatem natočeným podle předlohy spisovatelky Eileen Chang a pojednává o mladé dívce, která se během studií seznámí s luxusním prostředím hongkongských společnic věnujících se bohatým a vlivným mužům.
Boat People
Boat People
76%
Ann Hui povede v Praze master class, a to v pátek 8. prosince, kdy navíc uvede svůj stěžejní film, drama Boat People z roku 1982. Snímek pojednává o japonském fotografovi, který přijíždí do poválečného Vietnamu, aby podal zprávu o zemi, před níž stojí nové výzvy. Objeví však stát trpící propagandou a cenzurou, s čímž bude mít sám problém, neboť se svým fotoaparátem zachytí to, co není radno zaznamenat.
Neděli 10. prosince Filmasia věnuje nejnovějším trhákům z Jižní Koreje, která má neodmyslitelné místo v programu festivalu. Diváci mohou zhlédnout heist titul Pašeračky (Milsu) a katastrofický žánrový hybrid Betonová utopie (Concrete Utopia). Pašeračky se věnují mořským potápěčkám (henjo), které přicházejí o svou práci kvůli nově zbudované chemické továrně, a rozhodnou se svou situaci vyřešit pašeráctvím. Betonová utopie nastiňuje situaci, kdy jihokorejský Soul zůstane kvůli silnému zemětřesení v troskách. V celém městě stojí neporušený jediný bytový dům, kam se začnou stahovat lidé z širokého okolí, čímž vyvolají nevyhnutelný sociální konflikt.
Godzilla Minus One
Godzilla Minus One | Toho Company Ltd.
Filmasia bude zakončená v pondělí 11. prosince dvěma snímky, česko-čínským romantickým dramatem Dokud nás láska nerozdělí (Till Love Do Us Part). Druhým filmem závěrečného dne přehlídky bude nejnovější titul věnující se kultovnímu japonskému ještěrovi Godzilla Minus One. Film je zasazený do 40. let minulého století do doby po druhé světové válce a nabídne nejen akci a zábavu, ale též hororový žánr. Radioaktivnímu Godzillovi bude příští rok sedmdesát a stále platí za symbol válečného útlaku, environmentálního poselství i čiré popkulturní zábavy.
Filmasia 2023
Filmasia 2023 | Filmasia
V pořadí 19. přehlídka asijského filmu Filmasia se letos uskuteční od 7. do 11. prosince v Praze. Všechny projekce vyjma slavnostního zahájení proběhnou v Bio Oko na Letné.
zdroje: Kinobox, Filmasia