Za projekcí do planetária. Dny evropského filmu slaví 30 let

Za projekcí do planetária. Dny evropského filmu slaví 30 let
Blízko | Lumière
Nesmírnost
Nesmírnost | France 3 Cinema
Festival nabídne kvalitní hrané filmy i dokumenty z téměř tří desítek zemí, tituly ověnčené cenami z předních festivalů i ty, které se pyšní nominací na Oscara (belgické komorní drama Blízko, irský film Mlčenlivá dívka nebo citlivý Aftersun).
Průřez tvorbou se tentokrát zaměří na kultovního německého režiséra s tureckými kořeny Fatiha Akina, který se ve svých dílech vztahuje ke svým předkům a pocitu žít v rámci turecké menšiny na území Německa.
Akin zaujal festivalové poroty snímky Proti zdi a Na druhé straně. Odlehčenější Soul Kitchen se věnovalo hudbě a strastem restauratérství, silné rodinné drama Odnikud obdrželo Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a naturalistický snímek U Zlaté rukavice svým otevřeně zobrazeným řáděním hamburského sériového vraha Fritze Honky odpudil nejednoho diváka podobně jako Lars von Trier filmem Jack staví dům.
Jonas Dassler
U Zlaté rukavice | Warner Bros.
Dny evropského filmu jsou od loňského roku soutěžním festivalem a letos zavítají jak do klasických kin Lucerna, Světozor a Přítomnost v Praze, do brněnské Scaly a Artu a ostravských kin Etáž a Minikino, tak pod kopuli Hvězdárny v Brně a do ostravského Planetária. Všechny cizojazyčné filmy budou uváděny s českými a ve většině případů i s anglickými titulky.
Tradičně bohatý doprovodný program přinese semináře pro kinaře KINO 2023 i akce na podporu zvířat a přírody. Součástí festivalu bude i výstava v kině Lucerna vytvořená ve spolupráci se spolkem Hlas zvířat, u příležitosti Dne Země nabídne v brněnské Hvězdárně filmy o světě pod hladinou oceánu, o našem historickém přístupu k planetě.
Chybět nebudou debaty se zajímavými hosty. Přehlídka se zaměří také na současné jevy rezonující Evropou jako jsou společenské změny, problematika LGBT nebo dezinformace.
Byli si tak blízko, až se navždy rozešli. Do českých kin míří ceněné drama talentovaného belgického režiséra
Recenze5. 1. 2023
Byli si tak blízko, až se navždy rozešli. Do českých kin míří ceněné drama talentovaného belgického režiséra
Pro děti si Dny evropského filmu připravily kromě projekcí také animační dílny, chybět nebudou odpolední představení pro seniory za zvýhodněné ceny nebo školní představení se vzdělávacími besedami.
zdroje: Kinobox, kino Lucerna, Dny evropského filmu